БиХ, Регион

Разбијена криминална група која је кријумчарила странце из БиХ у ЕУ

Off 3
Foto: MUP Hrvatske
Загребачка полиција, у сарадњи са УСКОК-ом, ухапсила је 13 особа које су осумњичене да су у протекла четири мјесеца из Босне и Херцеговине у Хрватску и даље у Словенију и Италију прокријумчариле најмање 119 особа и при томе зарадиле више од 64 хиљаде евра.

Према полицијском саопштењу, у току је потрага за још једним осумњиченим хрватским држављанином.

Вишемјесечним криминалистичким истраживањем обухваћено је 11 хрватских држављана, двоје држављана Авганистана од којих је један тражитељ азила и један држављанин Пакистана, такођер азилант, додали су у саопштењу.

Како преноси Хина, осумњичени се терете за противзаконито улажење, кретање и боравак у Републици Хрватској, у саставу криминалне организације.

Из полиције су рекли да је 14 осумњичених, старости од 20 и 47 година, међу којима је и једна жена, од краја јуна до средине октобра у најмање 13 наврата прокријумчарило 119 особа.

Они су, наводно, организовали и помагали странцима да, избјегавајући граничну контролу, пређу из БиХ у Хрватску на подручју Карловачке и Личко-сењске жупаније. Ту су их преузимали возачи који су их личним и теретним возилима превозили до Загреба, гдје су их смјештали у унајмљене просторе, те затим даље превозили до границе са Словенијом, на подручју Приморско-горанске и Крапинско-загорске жупаније.

Осумњиченима је у претрагама одузето више мобитела, СИМ картица, потврда о уплатама домаћег и страног новца, те други предмети који ће послужити као доказ у предстојећем кривичном поступку.

УСКОК је објавио да су четворица осумњичених са за сада непознатим особама договорила пребацивање странаца преко босанскохерцеговачко-хрватске и хрватско-словенске границе за 1000 евра по особи. Тако су из БиХ у Хрватску пребацили најмање 15, а из Хрватске у Словенију 104 страна држављана, за шта су примили најмање 64 хиљаде евра, које су подијелили.

Осумњичени су ухапшени у оперативној акцији кодног имена „РУТА 2“, на подручју које је у надлежности загребачке и приморско-горанске полиције.

Related Posts