БиХ

Предсједништво БиХ идућег мјесеца посјетиће Србију

Off 7
На данашњој сједници одржаној у Сарајеву Предсједништво БиХ прихватило је позив предсједника Републике Србије Александра Вучића за званичну посјету Републици Србији од 6. до 7. децембра 2017. године.

Предсједништво БиХ је, такође, примило је к знању Извјештај Вијећа министара БиХ о активностима у оквиру процеса европских интеграција БиХ, посебно узимајући у обзир извршене и преостале обавезе у вези с припремом одговора на Упитник Европске комисије.

Задужило је Вијеће министара БиХ да у сарадњи с Владом Републике Српске, Владом Федерације БиХ, владама кантона и Владом Брчко Дистрикта подузме све неопходне активности с циљем што хитније доставе одговора из члана 1. Европској комисији.

Такође, Вијеће министара је задужено да предузме све неопходне кораке за што скорије одржавање сједнице Колегија за европске интеграције с циљем рјешавања спорних питања из одговора на Упитник Европске комисије и да о резултатима извијести Предсједништво БиХ.

Предсједништво БиХ је примило к знању и Извјештај о реализацији активности у вези с испуњењем услова за активирање Акционог плана за чланство (МАП).

Признање припадницима ОС БиХ за ангажман Афганистану

Припадницима Оружаних снага БиХ одато је признање за изванредне резултате и професионалност у извршавању задатака у мисији „Одлучна подршка“ у Исламској Републици Афганистан.

“Својим изванредним резултатима контигент Оружаних снага БиХ доприноси јачању угледа и промоцији Босне и Херцеговине као одговорне чланице међународне заједнице и поузданог партнера у операцијама подршке миру”, стоји у саопштењу из Службе за информисање Предсјдништва БиХ.

Признање ће уручити предсједавајући Предсједништва БиХ током посјете припадницима Оружаних снага БиХ у мисији „Одлучна подршка“ у Исламској Републици Афганистан, која ће бити реализована у периоду од 20. до 23. новембра ове године.

Предсједништво БиХ дало је сагласност за отварање конзуларног уреда Генералног конзулата Републике Србије у Бањој Луци, са сједиштем у Требињу. Овај конзуларни уред, у оквиру конзуларног подручја, обухватаће општине Требиње, Љубиње, Берковићи, Гацко, Билећа, Источни Мостар и Невесиње.

На данашњој сједници прихваћен је и Споразум између Вијећа министара БиХ и Владе Народне Републике Кине о међусобном укидању виза за носиоце обичних пасоша, Споразум између Министарства одбране БиХ и Министарства народне одбране Народне Републике Кине о војној помоћи за Босну и Херцеговину, Амандман на Споразум о гранту између Развојне банке Вијећа Европе и Босне и Херцеговине у вези с Регионалним стамбеним програмом – БиХ2 (2013) и у вези с другим потпројектом у оквиру Програма стамбеног збрињавања у Босни и Херцеговини и Нота споразум између Вијећа министара БиХ и Владе Савезне Републике Њемачке о техничкој сарадњи за 2014. годину.

Предсједништво БиХ је, између осталог, одобрило закључивање Меморандума о разумијевању у вези са заједничким војним вјежбама и обуком на територији чланица потписница Америчко-јадранске повеље А5.

 

 

Related Posts