БиХ

„Правда за Давида“: Грађани Бање Луке 200. пут на Тргу Крајине

Off 57
У Бањалуци је вечерас одржано 200. окупљање грађана у организацији групе „Правда за Давида“. Данас је истекао рок који је Давор Драгичевић,  отац младића страдалог под још неразјашњеним околностима, дао властима РС да пронађу, како тврди, убицу његовог сина. Од данас, најавио је, правду узима у своје руке.

Давор Драгичевић је изјавио вечерас да од 18 сати „убице и злочинци више неће имати мира“ и да ће узети правду у своје руке, али није рекао на који начин.

„Ниједну инстититуцију у овој држави више не признајем и не интересује ме. Ако треба на овом Тргу окупићу 100.000 људи“, рекао је Драгичевић, додајући да више неће давати изјаве за медије.

Међународни адвокатски тим сутра има састанак са тужиоце у овом случају, али како је рекао један од чланова тима, Душко Томић, о детаљима истраге за сада не може у јавност. Такође вјерује да је група „Правда за Давида“ и њихова борба на улици допринијела да се овај случај покрене са мртве тачке.

Истекао је рок који је Драгичевић дао властима да ријеше случај

Давор Драгичевић је на скупу „Правда за Давида“, одржаном у Бањалуци прошлог четвртка, на којем  се окупило 40 000 људи, дао рок властима РС до четвртка , 11. октобра, да пронађу одговорне за смрт његовог сина.

„Рок до чертвртка, или правду узимам  у своје руке“, узвикнуо је тада Давор Драгичевић, а маса му је клицала.

Он је оптужио власт и МУП Републике Српске за организовање и убиство његовог сина Давида ,те рекао да зна ко га  је убио.
Оптужио је  Дарка Илића као наручиоца убиства његовог сина.

„Ово је почетак вашег краја, а нашег живота!, поручио је давор Драгичевић 5. октобра, када је вјеровао да власти које оптужује неће освојити изборе.

Давор Драгичевић и група „Правда за Давида“ већ шест мјесеци протестирају на Тргу Крајине у Бањалуци, тражећи од власти Републике Српске да ухапси и процесуира наручиоце и извршиоце убиства његовог сина Давида.

Давид Драгичевић убијен у марту, од тада се грађани окупљају

Бањалучки студент Давид Драгичевић нестао је у ноћи 17. на 18. март ове године, када је почела потрага за њим.

Пронађен је мртав у бањалучкој рјечици Црквени 24. марта.

Иако је након обављене обдукције речено да се случај смрти Драгичевића сматра самоубиством, накнадни догађаји и обдукције наводили су на закључак да је студент Давид Драгичевић убијен.

Недавно је и званично Тужилаштво у Бањој Луци покренуло истрагу под претпоставком да се ради о убиству, а неколико људи је под сумњом да су учествовали у заташкавању доказа у случају Драгичевић.

Давидова смрт је покренула вишемјесечне протестне скупове „Правда за Давида“ на бањалучком Тргу Крајине, а истоимена фацебоок група данас броји преко 350 хиљада чланова.

Скупове предводи Давидов отац Давор Давор Драгичевић. Учесници су Трг Крајине прозвали „Давидов трг“, а препознатљиви симболи окупљања постали су рефрен Давидове пјесме „Клинац у гету“ и високо уздигнута стиснута песница.

Скупови се одржавају сваким даном са почетком у 18 сати.

 

 

Related Posts