БиХ

Потписивање Уговора о изградњи прве фазе брзе цесте Сарајево – Горажде

Off 32
У Влади Босанско-подрињског кантона (БПК) Горажде данас ће бити потписан Уговор о изградњи прве фазе брзе цесте Сарајево – Горажде: пробијање главне и сервисне цијеви и израда примарне подграде цестовног тунела Храњен. Вриједност радова је 81.899.883 БАМ, а рок за изградњу је 36 мјесеци.

Изградња тунела Храњен представља историјски пројекат за Горажде јер ће цестовна удаљеност између тог града и Сарајева – са садашњих 95,6 бити смањена на 56 километара.

Вожња између Сарајева и Горажда, умјесто садашњих сат и пол, трајат ће 45 минута.

Уговор ће у име ЈП Аутоцесте Федерације БиХ потписати директор Аднан Терзић, а у име извођача радова директор Еуро-Асфалта д.о.о. Сарајево Хамед Рамић.

Потписивању ће присуствовати министар комуникација и промета Босне и Херцеговине Исмир Јуско, федерални премијер Фадил Новалић, премијер БПК Горажде Емир Оковић и генерални директор БХ Телецома Мирсад Заимовић.

Вриједност радова је 81.899.883 БАМ са урачунатим ПДВ-ом. Средства у износу 70 милиона БАМ осигурана су Одлуком Владе Федерације БиХ из акумулираних добити БХ Телецома, а остатак су властита средства ЈП Аутоцесте Федерације БиХ.

Тунел Храњен ће бити дуг 5,8 километара, а састојат ће се од двије цијеви.

Једна ће бити намијењена за саобраћај моторних возила и кроз њу ће пролазити двије саобраћајне траке, за сваки смјер по једна.

Друга цијев ће бити сервисна и користит ће се за одржавање тунела, као и за случај евентуалних несрећа у тунелу.

Related Posts