БиХ

Послодавци у ФБиХ: Повећање цијене струје коштало би привреду 80 милиона КМ

Off 8
Foto: Fena
Најављено повећање цијене електричне енергије за пословне субјекте у Федерацији Босне и Херцеговине, коштало би привреду овог бх. ентитета око 80 милиона КМ годишње, изјавио је предсједник Удружења послодаваца ФБиХ Аднан Смаилбеговић.

Он је додао да би тај новац могао бити искориштен за отварање радних мјеста, нове технологије, те повећање плата упосленицима.

Смаилбеговић је појаснио да цијене електричне енергије на европском тржишту заиста расту јер је, каже, додатно оптерећено таксама.

„Међутим, у БиХ те таксе не постоје. То ће и нас дочекати за неколико година, али док их нема, нема разлога ни да их плаћамо“, додао је Смаилбеговић.

Истакао је да се морају наћи адекватна рјешења којима би се ублажио удар на реални сектор у овом ентитету.

Поводом најављеног поскупљење електричне енергије, послодавци из ФБиХ су истакли да би их то учинило мање конкурентнима на тржишту, смањило могућност развоја, а цијене многих производа биле би повећане.

Како су рекли, уколико заиста дође до повећања цијена електричне енергије, компаније ће имати веће трошкове.

„Можда највећи дио производа у БиХ ће поскупити јер ће домаћа индустрија имати веће трошкове пословања. Због тога ће морати пласирати робу по вишој цијени“, рекао је Бранимир Муиџа, предсједник Савјета за стране инвеститоре у БиХ и генерални директор Фабрике цемента Какањ.

Послодавци су поручили како се надају да ће Електропривреда и Влада ФБиХ ипак пронаћи модел да, како су рекли, саслушају глас привреде.

Ријад Хасић из „ТМД Гроуп“, каже да је та компанија један од водећих произвођача у металској индустрији у БиХ, у потпуности извозно оријентисана. Како је рекао, „ТМД Гроуп“ чине производне фирме у којима трошак електричне енергије чини до 30 посто укупних трошкова.

„Било које додатно повећање цијене електричне енергије представља пријетњу за испуњење обавеза из уговора које имамо закључене с купцима. Ми радимо са свјетским лидерима у аутомобилској индустрији“, истакао је Хасић.

Разлози тренда повећања цијена електричне енергије, кажу из Електропривреде БиХ, вишеструки су и највише зависе од временских прилика, европске енергетске политике, глобалних кретања цијена енергената, повећане потражње, те смањене понуде на тржишту. Ови фактори диктирају промјене у цијенама електричне енергије на глобалном нивоу и директно се рефлектују на тржиште електричне енергије у БиХ.

Related Posts