БиХ

Повеља Кулина бана бит ће привремено враћена у Босну и Херцеговину!

Off 10
00:22

Повеља Кулина бана, најстаријег државног документа Босне и Херцеговине, биће уступљена на привремено кориштење нашој земљи. Руска Федерација уступит ће БиХ овај изузетно вриједан хисторијски документ на привремено кориштење, саопћио је вечерас у Мостару директор манифестације “Вечерњакон печат” Јозо Павковић.

Представник Амбасаде Руске Федерације у БиХ Алексеј Семенихин уручио је Павковићу овјерену копију Повеље, као претходницу достављања оригиналног документа на привремено кориштење.

Повеља бана Кулина је најстарији досад пронађени чувани босански државни документ и један од најзначајнијих докумената босанскохерцеговачке хисторије. Написана је 29. августа 1189. године босанчицом. Заслужује пажњу не само код хисторичара, већ и код језикословаца.

Тадашњи босански владар бан Кулин, који ју је написао дубровачком кнезу Крвашу, Повељом је регулирао трговачке односе између Босне и Дубровника, дајући дубровачким трговцима слободу трговања у Босни без икаквих надокнада. То је први дипломатски документ који је издао један босански владар, владару друге државе.

ТЕКСТ ПОВЕЉЕ

У име оца и сина и светог духа. Ја, бан босански Кулин, обећавам Теби кнеже Крвашу и свим грађанима Дубровчанима правим Вам пријатељем бити од сада и довијека. И правицу држати са Вама и право повјерење, докле будем жив.

Сви Дубровчани који ходе куда ја владам, тргујући, гдје год се желе кретати, гдје год који хоће, с правим повјерењем и правим срцем, без икакве злобе, а шта ми ко да својом вољом као поклон. Неће им бити од мојих часника силе, и докле у мене буду, дават ћу им помоћ као и себи, колико се може, без икакве зле примисли.

Нека ми Бог помогне и сво Свето Еванђеље.

Ја Радоје банов писар писах ову књигу банове повеље од рођења Кристова тисућу и сто и осамдесет и девет љета, мјесеца аугуста и двадесет и девети дан, (на дан) одрубљења главе Ивана Крститеља.

Related Posts

Arhiva

November 2017
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930