БиХ

ПДПСБИХ: Данас о раду Игора Црнатка, траси аутопута, изборном закону…

Off 14
У наставку сједнице Представничког дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине, заказане за данас, посланици би требало да расправљају о Информацији о врсти, броју, интензитету и трошковима посјета министра вањских послова БиХ Игора Црнатка другим државама.

Иницијативу за разматрање ове информације покренуо је посланик Савеза за бољу будућност (СББ) БиХ Дамир Арнаут, али су и раније посланици и делегати ПСБиХ проблематизирали ово питање.

Једна од тачака дневног реда је и посланичка иницијатива Дениса Бећировића (Социјалдемократска партија – СДП) којом тражи од Вијеће министара БиХ извјештај о напретку БиХ у процесу прикључења НАТО-у, с приједлогом конкретних мјера за убрзавање тих активности.

Посланици би требало да разматрају и Декларацију о критеријима за дефинисање трасе будућег аутопута између Београда и Сарајева, коју је предложио замјеник предсједавајућег Дома Младен Босић (Српска демократска странка – СДС), а која предвиђа да рута иде правцем Сарајево-Жепче-Тузла-Брчко-Бијељина-Београд.

На дневном реду и измјене Изборног закона

Након завршетка ове сједнице, требало би да услиједи нова на којој је предвиђено разматрање измјена Изборног закона БиХ, а Дома народа, који је раније подржао ова рјешења, затражио је да се закон разматра по хитном поступку.

Како наводе предлагачи измјена и допуна Изборног закона БиХ, предложеним рјешењима се регулише избор чланова Предсједништва БиХ, проводи Одлука Уставног суда БиХ, односно, избор делегата у Дому народа Федерације БиХ те Одлука Уставног суда БиХ која се тиче избора у Граду Мостару.

“Разлози за доношење овог закона огледају се у провођењу Одлуке Уставног суда БиХ од 1. децембра 2016. године, као и задовољавање општег принципа демократије да један народ другом народу не бира представнике”, стоји у образложењу.

Такође, посланици Независног блока (Салко Соколовић, Сенад Шепић и Садик Ахметовић) предложили су измјене Изборног закона, а циљ тог приједлога је, кажу, осигурати да воља гласача буде поштована, сводећи могућности за малверзације на минимум.

На дневном реду нове сједнице су и два приједлога о измјенама Закона о платама, од којих се један односи на осигурање права на полицијски додатак, а други се тиче увођења накнада за судије, тужиоце и одређене категорије стручног особља у правосудним институцијама БиХ.

Посланици ће бити упознати и с Информацијом о резултатима усклађивања цијена и услуга и техничком квалитету услуга мобилне телефоније у БиХ с цијенама у региону и Европи коју је припремила Регулаторна агенција за комуникације БиХ.

 

Related Posts