БиХ

ПД парламента ФБиХ: Политика „уплела прсте“ у образовање

Off 18
 На тематској  сједници Представничког дома Федералног парламента о  деполитизацији и будућности образовања у ФБиХ, иницијатори тврде да је политика значајно „уплела прсте“ у сегмент образовања, што је недопустиво. Сједница је завршена, након  колегија сиједи  ванредна сједница, с обимним дневним редом.

Завршена је тематска сједница Представничког дома Федералног парламента, која је почела јутрос у 10 сати. За 16.30 сати заказан је колегиј, на којем ће бити ријечи, између осталог, и о  борачким захтјевима, те могућности њиховог разматрања.

Федерална министрица образовања и науке Елвира Дилберовић представила је информацију о деполитизацији и будућности образовања у БиХ наводећи да је институционална структура образовног сектора одраз уређења државе, дефинираног Уставом БиХ, уставима ентитета и кантона, те Статутом Брчко Дистрикта.

Сегрегација и дискриминација

Каже да су у посљедње вријеме одгој и образовање су, сматра, у појачаном фокусу занимања бх. јавности.

– Постоји много разлога за то. Прије свега, у ентитету Република Српска није омогућено ученицима бошњачке националности употреба једног од три службено призната језика у БиХ – босанског језика, који је матерњи језик за ту популацију. У том ентитету забрањена је и употреба уџбеника који помињу пресуду Међународног суда у Хагу о извршеном злочину геноцида на подручју Сребренице и који помињу опсаду Сарајева – казала је Дилберовић.

Скренула је пажњу да феномен,,двије школе под једним кровом“, како се метонимијски назива одвајање ученика по националној припадности у Федерацији БиХ, представља еклатантан примјер сегрегације и дискриминације по националној основи.

С низом других негативних примјера као што је спорост у провођењу реформских процеса, вршњачко насиље, низак ниво знања ученика и студената након завршетка образовног циклуса, одгојно-образовни систем у БиХ, па тако и у Федерацији, наглашава Дилберовић, избија у жижу интересовања стручне и шире јавности.

Због указаних проблема у образовању, посланицима је поручила да очекује квалитетну расправу како би се могли донијети закључци који ће служити као смјернице у даљем дјеловању надлежних у образовном систему на подручју Федерације

Политизација образовања

Како јавља репортер БХРТ-а, током парламентарне расправе о образовању , посланик Махир Мешалић(ДФ) образлажући зашто је тражено тематско засједање ове врсте, навео је да за политизацију образовања кривицу сноси двојац из владајуће коалиције – Странка демократске акције и Хрватска демократска заједница.

Критизарао је политизацију образовања у Јајцу, а  по његовим ријечима, политика је кривац за нарушавање дугодогошњег угледа Универзитета у Тузли, насилну смјену руководства тог универзитета, као и за покушај „јуриша“на Сарајевски универзитет.

„СДА и ХДЗ су машинерија која производи сегрегацију и двије школе под једним кровом“, рекао је Мешалић.

Мешалић је политику владајућих оптужио и за постојање 34 „двије школе под једним кровом“ у Федерацији БиХ.

Навео је да, насупрот властима, 51 посто ученика жели да се они и вршњаци образују по јединственом школском плану и програму, као и 59 посто родитеља и 77 посто наставног кадра.

Тематска сједница Представничког дома с једном тачком дневног реда – деполитизација и будућност образовања у ФБиХ одржава се данас на иницијативу посланичког клуба опозиционе Демократске фронте.

Иницијативи су се потписима придружили појединци из опозиционе Социјалдемократске партије БиХ те Савеза за бољу будућност БиХ, странке која чини владајућу коалицију.

Додао је и да се посвећује недовољна пажња усвајању босанског језика у школском систему Републике Српске.

Алма Кратина ( ДФ) упозорила је на апсурдност ситуације, јер су борци најавили ново окупљање испред Парламента ФБиХ, те је запажен велики број полицајаца, а делегати расправљају о образовању.

Бројни закони на ванредној сједници

Међу многим актима предложеним за дневни ред ванредне сједнице Представничког дома налази се и процедура измјене актуелних закона о доприносима, те о стопи затезне камате на јавне приходе, које је у процедуру упутила Влада ФБиХ.

Пред посланицима ће се наћи и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о висини стопе затезне камате на јавне приходе, који прописује као кључну измјену продужење за 12 мјесеци рокова за уплату главног дуга по основу којег се, у складу с овим законом, може отписати затезна камата када је ријеч о јавним приходима.

У најављеном дневном реду су и Приједлог закона о измјени Закона о здравственом осигурању, Приједлог закона о престанку важења Закона о оснивању Фонда за помоћ настрадалим подручјима од природне несреће на територији ФБиХ, Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о основама социјалне заштите, заштите цивилних жртава рата и заштите породице с дјецом, као и Приједлог закона о допунама Закона о оснивању Института за медицинско вјештачење здравственог стања.

Сви наведени акти предложени су по скраћеном поступку, док су у редовној процедури измјене и допуне Закона о платама и накнадама полицијских службеника ФБиХ, Приједлог Закона о заштити на раду, Нацрт закона о допунама Закона о ловству, као и Нацрт закона о обавезном осигурању у саобраћају.

Сједнице Представничког дома су прва засједања у Парламенту ФБиХ након 24. јануара. Ванредна сједница заказана је за 14 сати.

Related Posts