БиХ

Обиљежена 25. годишњица злочина у Уздолу

Off 21
У Уздолу, опћина Прозор/Рама, данас је обиљежена 25. годишњица страдања 27 хрватских цивила и 12 припадника Хрватског вијећа одбране. Њих су 14. августа 1993. године убили припадници Армије Републике Босне и Херцеговине у војној акцији “Неретва 93”.

Најстарија жртва покоља у Уздолу имала је 87, а најмлађа десет година.

Након полагања цвијећа и паљења свијећа, на Меморијалном гробљу у Уздолу мису задушницу предводио је бискуп Војног ординаријата БиХ, монс. Томо Вукшић.

Вукшић је у својој проповиједи казао како је обвеза сваког вјерника да се молитвом и сјећањем присјети свих невино страдалих, а од мјеродавних институција затражио је да устрају на провођењу закона и правде.

„Прошлост живи кроз сјећање и њезин садржај утјече у многочему на нашу будућност, прошлост тако постаје обновљена, а будућност, пак, гледана из перспективе наде „, поручио је бискуп Вукшић у својој проповиједи.

Пред Судом БиХ у току је суђење Енверу Бузи

За овај злочин у Хагу је вођен судски процес против генерала Армије Републике Босне и Херцеговине Сефера Халиловића, али је он 2007. године ослобођен кривице, а процесуирање одговорних пребачено је на домаће правосуђе.

Пред Судом БиХ за злочине почињене у Уздолу у току је суђење ратном команданту Самосталног прозорског батаљона Армије Босне и Херцеговине (АБиХ) Енверу Бузи.

У оптужници се наводи да су припадници тог батаљона у раним јутарњим сатима 14. септембра 1993. извршили напад на становништво села Уздол и заселака Криже, Зеленика и Раичи, те на окрутан и свиреп начин убили 27 цивила хрватске националности. Међу жртвама је било жена, дјеце и стараца.

У Уздолу данас живи тек дио предратног становништва, а већина некадашњих житеља у село долази тек како би обиљежила годишњицу страдања својих најмилијих.

Related Posts