БиХ

Мостар: Прије 25 година ХВО срушио Стари мост, симбол града на Неретви

Off 16
На данашњи дан 1993. године јединице Хрватског вијећа обране (ХВО) срушиле су Стари мост у Мостару. Прије него што је срушен, мост је претрпио велики број директних артиљеријских погодака.

Дан раније, 8. новембра, ХВО је почео са кампањом рушења моста испаљујући на десетине пројектила у лук и куле моста. Све је окончано дан касније у 10 сати и 16 минута, када се „Стари“ суновратио у Неретву.

Мостарци који су гледали рушење моста, плакали су, а војници ХВО-а прославили су тај тренутак слављеничком рафалном паљбом.

Мостарци се присјећају најтужнијег дана у историји града

Годишњица рушења Старог моста у Мостару данас је обиљежена бацањем цвијећа у Неретву и сада већ традиционалним скоком без аплауза, који је извео члан Клуба скакача у воду „Мостари“ Адмир Делић.

„Двадесет и пети пут обиљежавамо ову тужну годишњицу, најтужнији дан у историји Мостара. Без политике, без говора, али ми то урадимо најмање и највише што можемо“, рекао је у име Клуба Саша Оручевић.

Власти Града Мостара овај датум не обиљежавају, правдајући своју одлуку тиме да желе славити дан када је мост 2004. године обновљен.

И поред тога, обиљежавању годишњице рушења Старог моста, као својеврсном историјском часу, присуствовале су стотине школараца. Организовано су дошли и јуниори неких мостарских клубова, попут Вележа.

„С обзиром да ми је отац читав живот провео у Мостару, да ми је дедо био међу посљедњима који су Стари мост прешли ’93. године, мени пуно значи да сам овдје и да држимо успомену, сјећамо се дана када је срушен један од најљепших мостова на свијету“, казала је данас ученица четвртог разреда гимназије Амна Трчало.

Величанствено дјело мимара Синана

Изградњу моста преко Неретве, „Старог моста“, наручио је султан Сулејман Величанствени 1557. године како би био замијењен стари дрвени висећи мост који се показао нестабилним. Изградња је почела исте године и трајала је девет година, што се може прочитати из натписа на мосту који за годину завршетка наводи 974. годину по исламском календару (око 1567. године).

Мост је изградио мимар Синан. То је човјек који га је учинио тако величанственим. Легенда каже да он никада није видио Стари мост без скеле, јер се бојао да ће се он срушити када оплата буде скинута. Отишао је из Мостара, а накнадно му је јављено да је урадио добар посао.

Стари мост је реконструиран и потпуно обновљен 2004. године. Међу главним донаторима обнове моста биле су турска и талијанска влада. У јулу 2005. године, Стари мост је уврштен на листу УНЕСЦО-вих заштићених споменика културе.

Related Posts