БиХ

Мостар: Обиљежена 26. годишњица од злочина на Уборку и у Сутини

Off 19
Представници Удружења породица жртава, чланови породица страдалих, бројне делегације обиљежили су 26. годишњицу од убиства 114 цивила Бошњака и Хрвата на Уборку и у Сутин и Залику, злочина који су починили припадници ЈНА и српских војних и паравојних формација.

Припадници ЈНА – под командом генерала Момчила Перишића, и српских паравојних формација, тог 13. јуна 1992. године нису показали нимало милости према чак 114 цивила, Бошњака и Хрвата, присилно одведених из тзв. Атомског склоништа у насељу Залик, или покупљених у рацији из њихових приватних кућа и станова.

Након батинања, злостављања, малтретирања и понижавања у касарни ЈНА Сјеверни логор, скончали су своје животе на звјерски начин, а затим побацани у двије гробнице на локалитетима одлагалишта смећа Сутина и Уборак.

Иако се случај Сутине и Уборка у правосудним круговима третира као први случај масовног злочина на подручју Херцеговине, и први случај у БиХ када су и службено откривене јаме с лешевима убијених, за убиства 114 мостарских цивила до сада нитко није одговарао. Цијели случај описаног ратног злочина истражен је и највећим дијелом документиран већ крајем 90-их година.

Предсједник Удружења чланова породица жртава страдалих на Уборку и Сутини 1992. Аднин Хасић, који је тада имао 11 година и коме су убијени отац и мајка, сваке године подсјећа како је Тужилаштво БиХ пропустило за протеклих 26 година урадити свој дио посла када је у питању процесуирање ратних злочина везаних за Уборак и Сутину.

По његовим ријечима, када се ради о овом злочину, заказало је Хашко, кантонално и државно тужилаштво. Хасић је и овом приликом позвао институције БиХ да овај процес убрзају како би се коначно правди привеле оне особе које су починиле овај злочин, као и њихови налогодавци. Подсјетио је како је предмет стајао у ладицама десет година и да се коначно ради на предмету, али да нажалост оптужница није још подигнута.

Осим тога, подсјетио је како је Хашко тужилаштво направило велики пропуст када за овај злочин није теретио генерала ЈНА Момчила Перишића, који је у том раздобљу био надређени свим јединицама ЈНА и паравојним јединицама у Херцеговини.

Годишњици и страдања мостарских Хрвата и Бошњака присуствовао је и градоначелник Града Мостара Љубо Бешлић који је подсјетио како је ријеч о првом масовном злочину у БиХ током рата те изразио увјерење како ће на крају правда бити задовољена, а починитељи и налогодавци овог злочина кажњени.

Градоначелник Бешлић нагласио је како му је управо бивша хашка тужитељица Царла дел Понте приликом једног од долазака у Мостар казала како ће злочин у Уборку и Сутини процесуирати домаћи судови.

Related Posts