БиХ, ЕУ

Мигрантска криза: ЕУ додатно подржава БиХ са 6 милиона еура

Off 13
Foto: Arhiv
Европска комисија данас је усвојила специјалну мјеру у вриједности од 6 милиона еура за подршку Босни и Херцеговини у управљању миграцијским токовима.

Средства ЕУ ће унаприједити капацитете Босне и Херцеговине за идентификацију, регистрацију и упућивање држављана трећих земаља који прелазе границу; осигурати смјештај и основне услуге за избјеглице, азиланте и мигранте; те оснажити капацитете за контролу и надзор граница, а на тај начин ће подржати и превенцију и борбу против трговине људима, наводи се у саопћењу из Делегације ЕУ у БиХ.

Ова средства надовезују се на износ од 1,5 милиона еура који је постао доступан у јуну како би БиХ одговорила на хитне хуманитарне потребе избјеглица и миграната. Поред хуманитарне помоћи, од 2007. године

Европска комисија пружила је помоћ Босни и Херцеговини у подручју миграција и управљању границама у износу од 24,6 милиона еура. Од јануара 2016. године, Босна и Херцеговина је такођер и корисница регионалног програма „Подршка заштитно-осјетљивом управљању миграцијама“ у вриједности од 8 милиона еура.

Related Posts