БиХ

Мигранти из воза блокираног у Бихаћу кренуће према прихватном центру „Ушивак“

Off 12
Око 150 миграната и избјеглица, који су били блокирани у Талго возу на жељезничкој станици у Бихаћу, измјештени су у аутобусе, те ће под полицијском пратњом бити транспортовани у прихватни миграциони центар „Ушивак“ у Хаџићима.

Талго воз са мигрантима у два сата иза поноћи стигао је у Бихаћ, а путницима је био забрањен искрцај у складу са рањим одлуком кантоналних власти о обустави примања миграната због попуњености капацитета за њихов смјештај.

У возу су се првобитно налазила 153 мигранта, међутим, Међународна организација за миграције (ИОМ) током ноћи је измјестила једну особу са инвалидитетом и двије породице.

„Међународна организација за миграције (ИОМ) је седам миграната из групе која је допутовала Талго возом, ипак смјестила у прихватне центре у Бихаћу. Ријеч је о рањивој категорији, односно породици с дјецом и инвалидима“, изјавила је портпаролка МУП-а Унско-санског кантона (УСК) Снежана Галић.

ЖФБиХ: Блокирани и други путници са уредно купљеним картама

Из Жељезница Федерације Босне и Херцеговине (ЖФБиХ) напомињу да је блокадом миграната онемогућено путовање и другим путницима, са уредно купљеним картама.

„Жељезнице ФБиХ ће поднијети тужбу за надокнаду штете од Владе УСК и поднијети пријаве против министра и комесара МУП-а УСК. Захтијевамо хитну интервенцију надлежних органа и деблокаду „БХ воза“ с циљем успоставе редовног жељезничког саобраћаја на релацији Сарајево-Бихаћ-Сарајево.

Напомиње се да су из Жељезница у више наврата извјештавали Министарство сигурности БиХ, Владу ФБиХ, Министарство промета и комуникација ФБиХ, МУП ФБиХ, МУП КС, Владу УСК-а, МУП УСК-а и остале надлежне органе и институције, те упозоравали на
сигурносни аспекти мигрантске кризе. И поред ургенција у којима су ЖФБиХ тражиле помоћ од надлежних органа и институција, до сада нису добили одговор о даљем поступању у актуелној ситуацији у БиХ.

„Ко год мисли да ће мигрантска криза бити ријешена на жељезничкој станици у Бихаћу мислим да то није уреду. Криза се рјешава на граници са Србијом и Црном Гором, гдје гранична полиција треба да блокира улазак и да врши заштиту наших граница“, рекао је БХРТ директор Подручја инфраструктуре ЖФБиХ Бихаћ Самир Алагић.

Related Posts

Arhiva

новембар 2018.
П У С Ч П С Н
« окт    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930