БиХ

Меморијални центар Поточари: Достојанствена џеназа какву заслужују жртве

Off 51
У Меморијалном центру у Поточарима, након завршетка обиљежавања 23. годишњице страдања Бошњака у Сребреници и колективне џеназе за 35 убијених Сребреничана, задовољни су организацијом колективне џеназе и Марша мира 2018. на путу од Незука до Поточара.

„Овогодишње обиљежавање 23. годишњице страдања и Марш мира су протекли на најдостојанственији начин. Комеморацији је присуствовао велики број званица, све је протекло на високом нивоу и на начин како доликује оваквој врсти обиљежавања. Ниједан проблем није забиљежен. Можемо рећи да смо поносни и задовољни организацијом овогодишњег обиљежавања, јер наше жртве заслужују достојанство“, истакао је предсједавајућу УО Меморијалног центра Поточари Нисвет Мујановић.

Меморијани центар у Поточарима је отворен 2003. године. Те године је укопано 989 жртава, 988 мушкараца и једна жена, у три колективна укопа. Најмлађа укопана жртва је Фатима Мухић, која је убијена као новорођенче, а најстарија укопана жртва је Шаха Измирлић која је имала 94 године када је убијена.

Досад је свој смирај у Меморијалном центру нашло 6.610 идентификованих жртава геноцида. Још се трага за 1.000 жртва и тражи се њихова идентификација.

„У организацији обиљежавања и припреме џеназе учествује више институција, организација и појединаца, а без њих организација овакве врсте би тешко била на оваквом нивоу. Овом приликом се захваљујем свим актерима који су на било који начин учествовали у припреми и организацији џеназе. Желимо захвалити и студентима/волонтерима који су помогли у чишћењу Меморијалног центра након џеназе. Лијепе су то поруке. Меморијални центар у Поточарима чини велике напоре да сјећање на жртве буде присутно током цијеле године и свакога дана“, закључио је Мујановић.

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Друштвене мреже