БиХ

Малешевић: Закон о ћирилици мора да добије потврду Уставног суда

Off 19
Smijenjen Dane Malešević!
У Бањалуци је формирана радна група за припрему израде Закона о ћирилици, који ће се радити дуго јер РС жели закон који ће бити усвојен у Народној скупштини и добити потврду Уставног суда да је уставан, изјавио је министар просвјете и културе РС Дане Малешевић.

Према његовим ријечима, такав закон није лако направити, те напоменуо да у Србији на томе раде већ двије године.

„Да је лако направити тај закон Србија би то урадила за мјесец дана. Они раде на томе око двије године и тај акт још није прошао парламентарну процедуру“, рекао је Малешевић.

Малешевић је истакао да се у формираној радној групи налазе стручњаци за језик и истакнути правници.

Додао је да, иако су ћирилица и латиница равноправна писма према Уставу, мали број установа има натписе на ћирилици, те да је важно да се то писмо заштити.

„Прођите кроз град (Бањалуку), па ћете видјети шаренило, иако су ћирилица и латиница равноправна писма по Уставу. Имате ћириличне натписе на Дому синдиката и још понекој установи или радњи, гдје је то човјек из неких личних разлога ставио.

Премијер РС Жељка Цвијановић недавно је рекла да је у припремној фази закон којим би ћирилица била нормирана као главно писмо у РС, те је истакла да ће Министарство просвјете и културе бити предлагач овог закона.

Бошњачки званичници у РС истичу да су најаве усвајања закона у РС, по којем би ћирилица била нормирана као главно писмо, неуставне, будући да су латиница и ћирилица по Уставу равноправна писма.

Related Posts