БиХ

Магазиновић: Проблем БиХ је њен државни врх који не реагује на увреде сусједа

Off 12

Босна и Херцеговина треба више самопоштовања и њен кључни проблем на европском путу нису сусједи већ државни врх, изјавио је Саша Магазиновић, посланик у Представничком дому ПСБиХ, јавља Агенција Анадолија (АА).

Магазиновић је као уводничар на сесији Круга 99 на тему “Европски пут БиХ и сусједне државе” истакао да је проблем државног врха у БиХ нереаговање на “омаловажавање и малтретирање” од стране сусједа.

“Што нас сусједи више омаловажавају, што нас више малтретирају, они су све тиши, све их више поштују и њихове реакције изостају. На неки начин би се могао стећи утисак да им се то чак и допада”, казао је Магазиновић.

“Посљедњи иступи хрватске предсједнице Колинде Грабар Китаровић су један од показатеља на који начин реагује наш државни врх – никако. Иако смо ми свјесни да је њен политички капацитет далеко испод политичког капацитета свих претходних хрватских предсједника”, изјавио је Магазиновић, а преноси Анадолија.

Осврнувши се на изјаве хрватске предсједнице да очекује измјене Изборног закона БиХ, Магазиновић је рекао да је то исто “као кад би ми њу питали зашто је од њеног доласка индекс корупције у Хрватској у порасту и тражили да ријеши узроке тог проблема”.

Проф.др. Лада Садиковић сматра да је срж проблема тема избора 2018. године и да је кључно да се САД и Европа позабаве самом сржи проблема, а не само посљедицама које они могу проузроковати.

“Сматрам да се нипошто не смије ићи у изборе 2018. године прије него што се промијени политички систем и прије него што се оспособи држава да самостално испуњава своје међународне обавезе”, рекла је Садиковић.

Сматра да је крајње вријеме да БиХ покаже да јој је потребна помоћ али и да они, који јој требају помоћи, то ураде на прави начин.

“Позитивна дискриминација на темељу које нам ЕУ помаже не пружа кључне резултате. Нисмо постигли скоро па ништа од почетка новог процеса, откада је фокус збивања са извршења пресуда Европског суда за људска права прешао на европски пут, јер смо поднијели апликацију за ЕУ. Мислим да је коначно вријеме да се суочимо са промјенама и да је коначно сазрело вријеме да коначно 22 године послије учинимо оне измјене како би нова влада која ће доћи 2018. године могла да затекне једно боље окружење, бољи политички систем и коначно да произведе одлучујуће резултате”, оцијенила је Садиковић.

Related Posts

Arhiva

November 2017
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930