БиХ

Здравствени радници Кантона Сарајево у генералном штрајку

Off 24

Здравствени радници Синдиката радника у здравству КС  ступили су јутрос у 7:30 сати у генерални штрајк, а након састанка са кантоналним премијером Елеведином Конаковићем остали су одлучни да штрајк наставе.

Радници траже вишу цијену сатнице те да се не мијења коефицијент према којем се она израчунава.

Предсједник Синдиката радника у здравству КС доктор Едо Селимић каже да све тече онако како су се припремили и како су наложили основним централним организацијама да раде.

– Било је ту неких опструкција (од власти и од људи који рада с нама а везани су за странку), али то се могло и очекивати кад је у питању Синдикат и права упосленика. Наравно, и на то смо се припремили. Добили смо јучер позив од премијера Елмедина Конаковића да, данас у 15 сати, дођу представници три синдиката у зграду КС, везано за грански колективни уговор. Видјет ћемо шта ће ставити на сто – нагласио је.

 

Појаснио је да су, осим Синдиката радника у здравству КС, на те разговоре позвани и представници синдиката доктора медицине и стоматологије КС и УКЦС-а.

Током штрајка радит ће Хитна помоћ, Завод за трансфузијску медицину, Неуропсихијатрија и апотеке те ће се примати најугроженији пацијенти.

Одлука о обустави рада донесена је 26. септембра, након што су вишемјесечни преговори са послодавцима завршени без резултата.

“Заступамо став да се, у овом тренутку, не мијењају коефицијенти него да дизањем сатнице покушамо да поправимо социјални статус свих упосленика у здравству КС. Разговарали смо и о радној седмици, законодавац је рекао 40 сати и то не мијењамо. Боримо се да свима једнако подигнемо сатницу, а онда ћемо даље причати о коефицијентима”, рекао је предсједник Синдиката радника у здравству КС Едо Селимић.

Тренутно сатница здравствених радника у Кантону Сарајево износи 2,31 фенинг, раде по 37,5 сати седмично, а законодавац и Закон о раду прописују 40 сати.

Данашњи штрајк не  подржавају  преостала два синдиката здравствених радника која дјелују на подручју Кантона Сарајево – Самостални струковни синдикат доктора медицине и стоматологије КС, те Синдикат упосленика Клиничког центра Универзитета у Сарајеву.

УКЦС подржава захтјеве, данас ради пуним капацитетом

 

Новонастали Синдикат Клиничког центра Универзитета у Сарајеву  у  саопћењу наводи   како подржава захтјеве здравствених радника у Кантону Сарајево за побољшање њиховог статуса.

Истичу  уштеде на УКЦС-у,  којима ће наводно омогућити повећање плата.

“Као резултат исправне стратегије управљања УКЦС-ом и постигнутим уштедама, а које нису прављене на рачун пацијената, стварају се услови за постепено, социјалним приликама разумно, повећање плаћа на свим нивоима у Клиничком центру Универзитета у Сарајеву”, наводи се у саопћењу.

Из Синдиката КЦУС-а очекују активно учешће и дефинитивно рјешавање покренутих Реформи у здравству, у смислу одређивања “Пута пацијента”, пружања услуга пацијенту по тачно одређеним нивоима, као и пута новца који прати такву услугу.

Из УКЦС-а обавјештавају да ће  данас радити пуним капацитетом.

Зеница : Полусатна обустава посла

Независни струковни синдикат радника запослених у здравству Кантоналне болнице Зеница  30-минутним штрајком упозорења  у холу Кантоналне болнице Зеница  у вријеме паузе током радног времена,указао је  на дискриминаторан однос Владе Федерације Босне и Херцеговине код издвајања само једне категорије за повећање плаћа.

Здравствени радници су за 18. октобар најавили и генерални штрајк у Кантоналној болници Зеница, на свим одјелима, осим на Одјелу ургентне медицине, Одјелу интензивне његе, у Центру за трансфузију и у дјелатности експлантације органа.

Горажде: Штрајк упозорења у болници и домовима здравља

У Кантоналној болници, те у домовима здравља у Горажду, Прачи и Устиколини, у Босанско-подрињском кантону /БПК/ Горажде одржан је получасовни штрајк упозорења због неиспуњавања обавеза из гранског колективног уговора на нивоу кантона.

Предсједник Независног струковног синдиката радника запослених у здравству БПК Емир Башчелија рекао је новинарима да ни након осам мјесеци од потписивања није дошло до реализације уговора упркос томе што су њиме, у односу на федерални грански колективни уговор, умањења права радника у Горажду.

“Надамо се да ћемо наћи договор са кантоналном Владом који би резултирао усвајањем правилника о раду уз сагласност синдиката. Правилници који су тренутно понуђени управним одборима немају сагласност синдиката, јер су донесене неке измјене са којима се синдикат не слаже”, нагласио је Башчелија.

Он је додао да није искључен ни генерални штрајк, али да се нада да неће доћи до тога и да ће се успјети постићи договор са надлежнима.

 

 

 

 

 

Related Posts

Arhiva

December 2017
M T W T F S S
« Nov    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031