БиХ

Коч: Турски држављани у БиХ моћи ће гласати у Амбасади 16. и 17. јуна 

Off 16
Амбасадор Републике Турске у Босни и Херцеговине Халдун  Коч изјавио је да ће и у БиХ држављани Турске моћи гласати на пријевременим предсједничким и парламентарним изборима током предстојећег викенда, 16. и 17. јуна у Амбасади Републике Турске у Сарајеву, а гласачка мјеста ће бити отворена од 9 до 21 сат.

Амбасадор Коч је у изјави агенцијама Фена и Анадолија подсјетио да ће пријевремени предсједнички и парламентарни избори у Републици Турској бити одржани 24. јуна ове године. Напоменуо је да је за све бираче који живе ван матичне земље могућност гласања већ почела од 7. јуна и трајат ће до 19. јуна. То су земље у којима у већем броју живе турски држављани, као што су европске земље, САД, Аустралија и друге.

„Циљ је да након ових избора дође до динамичнијег, ефикаснијег и бржег начина доношења одлука и њиховог извршавања. Извршне овласти према савјету министара умјесто премијера имат ће директно предсједник, а у законодавној сфери власти број посланичких мјеста у Парламенту бит ће повећан на 600 – казао Коч.

У свим досадашњим приликама   избори су добро организовани  и цијели процес је протекао мирно, у демократском духу и сигурном озрачју и очекују да ће и овог пута бити тако.

– Случајност је тако хтјела да двије пријатељске земље, Република Турска и БиХ, имају изборе у истој години. Пожелио бих да и у једној и у другој земљи избори протекну у лијепој, фер и демократкој атмосфери и да донесу напредак и успјешну будућност – додао је турски амбасадор.

Навео је да су односи између двије земље искрени и отворени и да су у сваком могућем смислу и области на високом нивоу, те да се додатно унапређују.

– Наша жеља и циљ је просперитетна, мирна и стабилна БиХ окренута ка будућности – нагласио је Коц изражавајући подршку БиХ на њеном путу ка ЕУ и НАТО-у.

Када је ријеч о економској сарадњи, Коц је подвукао да из године у годину расте укупан обим трговинске размјене између Турске и БиХ, те да је циљ и да инвестиције из Турске у БиХ буду још веће.

– Када сам ступио на ову дужност, обим трговинске размјене на годишњем нивоу је износио 500 милиона долара, да би од тада сваке године растао за још по сто милиона долара. Крајем 2017. та размјена је достигла 700 милиона долара, а радује још више чињеница да је у првих четири мјесеца ове године у односу на исти период лани забиљежен раст од 28 посто. То све обећава да ће, уколико се наставе овакви трендови, трговинска размјена достићи једну милијарду долара и да нећемо дуго чекати на остварење тог циља – навео је Коч.

Подсјетио је на примјере успјешних инвестиција Natron-Hayata у Маглају и Сисецам Соде у Лукавцу које запошљавају готово хиљаду радника, низ реализираних пројеката турске агенције ТИКА којима се настоји допринијети развоју БиХ, као и повољним кредитним линијама ЗираатБанке. Амбасадор је додао да су у тој банци донијели одлуку о повећању њиховог капитала чиме се отварају додатне могућности финансирања.

Један од битних аспеката даљњег развоја и просперитета региона су инфраструктурни пројекти, а међу њима један од најважнијих је пројект аутопута, односно брзе цесте између Сарајева и Београда.

-На свим странама се том питању приступило на веома активан начин, излазило се на терен, прикупљени су важни подаци и урађене разне анализе. Током радне посјете предсједника Турске Рецепа Tajipa Ердогана 20. маја Босни и Херцеговини, ресорни министри су потписали писмо намјере што се тиче реализације овог пројекета што сматрамо важним кораком за његов даљи развој – додао је Коч.

У Републици Турској и БиХ се приближавају избори и та изборна атмосфера, како је казао, свакако утиче да се неки од ових процеса можда тренутно успоравају, а да се изборима даје нешто већа предност.

– Наша су очекивања у смјеру да избори буду и прођу, а пројекти су ти који остају и чији су резултати и утјецај много дужи. Очекујемо да ће се, након што се проведу избори у једној и другој земљи, том питању поново дати исти значај и наставити радити на њему. Ми ћемо опет и након избора наставити разговарати о свим овим процесима који се односе на повећање обима трговинске размјене, инвестицијама, развоју привреде, туризма и другим пројектима на којима заједнички радимо и надамо се да ће након избора ти процеси ићи много брже и ефикасније – казао је Коч..

Related Posts