БиХ

Копач: Енергетска заједница поново уводи санкције БиХ

Off 15

Од 1. априла Босни и Херцеговини поново ће бити уведене санкције, потврдио је за БХРТ директор Секретаријата Енергетске заједнице Јанез Копач. Овим ће у питање бити доведене десетине милиона еура које су намијењене енергетском сектору у нашој земљи.

Како је раније упозорио министар вањске трговине и економских односа Мирко Шаровић, ради се о санкцијама које су већ биле укинуте октобра 2016. године.

Сада ће поново бити уведене због тога што договор према којем су до краја марта требало да буду усаглашене преостале спорне одредбе државног закона о регулатору, пријеносу и тржишту електричне енергије и гаса, није испоштован.

Министар Шаровић рекао је како је његово министарство прије мјесец дана упутило усаглашени текст закона ентитетским министрима, али ентитети још нису дали своје мишљење, због чега закон не може у парламентарну процедуру.

Из Републике Српске тврде да захтјев Енергетске заједнице да се на нивоу БиХ креира Закон о регулатору, преносу и тржишту електричне енергије и гаса, представља још један покушај преноса надлежности.

Премијерка Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да РС неће бити крива за поновно увођење санкција, уколико до тога заиста дође.

“Јасно смо рекли какав је наш однос генерално према свему што треба да се уоквири или донесе на нивоу БиХ, а то јесте да се Република Српска мора видјети у сваком документу, свакој активности која се производи овдје, због тога што имамо надлежности за одређене ствари и хоћемо да оне буду препознате”, рекла је Цвијановић.

Related Posts

Arhiva

December 2017
M T W T F S S
« Nov    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031