БиХ

Кришто,Звиздић и Радмановић на челу Представничког дома ПСБиХ

Off 24
За предсједавајућу Представничког дома ПСБиХ  на конститутивној сједници  изабрана је Борјана Кришто, за првог замјеника Денис Звиздић,а другог Небојша Радмановић. Посланицима уручени цертификати. Погледајте видео свечане заклетве, чиме је почео тећи посланички мандат. Изабрана и Комисија за припрему избора Вијећа министара БиХ.

Послије треће по реду паузе, посланици су изабрали чланове Комисије за припрему избора Вијећа министара БиХ, чиме је завршена конституирајућа сједница Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ.

У ту комисију су изабрани: Аида Баручија (Независни блок), Мирсад Кукић (ПДА), Јасмин Емрић (А-СДА), Ненад Нешић (ДНС), Јаков Галић (СП). Изабрани су и Халид Гењац (СДА), Предраг Кожул (ХДЗ БиХ-ХНС), Саша Магазиновић (СДП БиХ), Џенан Ђонлагић (ДФ), Едита Ђапо (СББ БиХ), Предраг Којовић (Наша странка), Сташа Кошарац (СНСД), Драган Мектић (СДС) и Бранислав Бореновић (ПДП).

Предсједавајућа Представничког дома Борјана Кришто подсјетила је посланике на пословничку одредбу по којој је прописан начин оснивања клубова заступника у року од седам дана од дана конституирања тог дома.

Наша репортерка из Парламентарне скупштине, Адиса Ајдаслић, сумирала је дешавања са данашње конституирајуће сједнице:

Након паузе, Денис Звиздић изабран је за првог замјеника предсједавајућег  ПДПСБиХ, а Небојша Радмановић за другог замјеника.

Кришто изабрана за предсједавајућу ПДПСБиХ

За Борјану Кришто као предсједавајућу ПД ПСБиХ у поновљеном гласању  за је гласало 16 посланика, против 8, суздржанио 7, те је изабрана за предсједавајућу ПД ПСБиХ.

Денис Звиздић је добио 23  гласа  за, 17  против , суздржаних 2  , док је Нермин Никшић добио  17 гласова за,  16 против,  суздржаних 9.  У овој ситуацији потребно је усаглашавање, навела је Младина. Како није било сагласности,  требало је гласати и у другом кругу,али је Халид Гењац (СДА) рекао да је повријеђен Пословник, док је Дамир Арнаут (СББ)  рекао да није дошло до повреде, те тражио гласање у другом кругу за Никшића.

Након бројних нејасноћа у вези с тим да ли је или није повријеђен Пословн ик, Адил  Османовић је тражио 15-минутну паузу, али је Младина  објаснила да се у току гласања не  може давати пауза. Ипак, Младина је дала паузу од 15 минута.

Избор чланова Колегија

Чином давања свечане изјаве посланици су стекли услове за обављање посланичких дужности. У току је избор  предсједавајућег, првог замјеника предсједавајућег и другог замјеника предсједавајућег Представничког дома.

Како је предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, а Вијећа министара БиХ Денис Звиздић, то предсједавајући Представничког дома ПСБиХ треба да буде из реда хрватског народа, први замјеник  из реда бошњачког ,а други из реда српског  народа, објаснила је Младина.

Никола Ловриновић (ХДЗ) је за предсједавајућу Представничког дома ПСБиХ предложио Борјану Кришто, Снежана Новаковић Бурсаћ (СНСД) за  другог замјеника предсједавајућег предложила је Николу Радмановића, док је Адил Османовић (СДА) на мјесто првог  замјеника предсједавајућег предложио Дениса Звиздића.  Саша Магазиновић је на мјесто првог замјеника предсједавајућег предложио Нермина Никшића.

У видеу погледајте како је изгледала расправа око приједлога за руководство Представничког дома:

Сташа Кошарац из СНСД-а тражио је 30 -минутну паузу.

Након што је привремена предсједавајућа Представничког дома ПСБиХ Нада Младина као најстарија посланица прочитала имена свих посланика, орешко се наусвајање дневног реда, а прва тачка је давање свечане изјаве изабраних посланика.

Свечана изјава

Потом су сви посланици дали свечану изјаву,  коју су потпом и  потписали. Ево текста свечане изјаве:

„Обавезујем се да ћу савјесно обављати повјерене ми дужности, поштивати Устав БиХ, у потпуности проводити Опћи оквирни споразум за мир у БиХ, штитити и заузимати се за људска права и темељне слободе, те штитити интересе и равноправност свих народа и грађана“.

Погледајте снимак свечане изјаве:

Два мјесеца након Опћих избора конституише се Представнички дом ПСБиХ, у којем ће сједити представици чак 14 странака.

Уручени мандати изабраним посланицима

Чланови Централне изборне комисије Босне и Херцеговине уручили су данас увјерења о додјели мандата посланицима у Представничком дому  Парламентарне скупштине БиХ изабраним на Опћим изборима у октобру ове године за наредни четверогодишњи период.  Новоизабрани заступници СДП БиХ Нермин Никшић и Саша Магазиновић одбили су птихватити цертификате, јер су тужили ЦИК, али су прихватили мандат. Мандате су одбили прихватити и посланици ПДП-а. Бариша Чолак  одбио је прихватити мандат, који је преузела Дарјана Катић (ХДЗ).

Фуад Касумовић (Независни блок) рекао је да ће остати на функцији градоначелника Зенице,те је његов мандат прихватила Аида Буруџија.

У складу са изборним резултатима, с простора Федерације БиХ у новом сазиву Представничког дома СДА ће имати осам посланика, странке окупљене око ХДЗ-а БиХ пет, колико ће имати и СДП БиХ.

ДФ ће имати три посланика, СББ БиХ и Наша странка по два, док ће по једног посланика имати Независни блок, Покрет демократске акције – ПДА и А-СДА.

Из Републике Српске у Представничком дому државног Парламента сједит ће шест посланика СНСД-а, три посланика СДС-листе, два посланика ПДП-а, док ће по једног посланика имати ДНС, Социјалистичка партија и СДА.

У складу с одредбама Пословника Представничког дома, док се не изабере предсједавајући, првом сједницом предсједава најстарији изабрани или најстарији изабрани присутни посланик – као привремени предсједавајући.

Пословником је такођер дефинирано да, након што посланици дају изјаву, Дом међу својим члановима бира по једног представника из сваког конститутивног народа који ће обављати дужности предсједавајућег, те првог и другог замјеника предсједавајућег.

Представнички дом Парламента Босне и Херцеговине има 42 члана, од којих се двије трећине бирају са територије Федерације БиХ, а једна трећина с територије Републике Српске.

Централна изборна комисија донијела је 6. новембра Одлуку о потврђивању и објављивању резултата Опћих избора 2018. године, од када је почео тећи рок од 30 дана за конституирање Представничког дома Парламента Босне и Херцеговине.

Related Posts