БиХ, Свијет

Канада: Петиција за кажњавање негирања геноцида у Сребреници на наредној сједници парламента

Off 14
Foto: IGC Kanada
Канадски парламент покренуо је електронску петицију е-1837 за доношење закона у тој земљи о кажњавању свих који негирају да се у Сребреници догодио геноцид, саопћено је из Институата за истраживање геноцида Канада. Ова петиција је окончана јучер, а изјашњавање парламентараца биће након представљања на првом наредном засједању парламента.

Доношењем закона о забрани негирања геноцида у Сребреници, Канада би дала велики допринос истини и правди и тако учинила велики корак ка превенцији у борби против геноцида у свијету. Петиција садржи четири пута више потписа од неопходног броја, навео је Институт.

Секретар парламентарних петиција ће наставити коначну провјеру потписа и издати цертификат с текстом петиције те укупним бројем потписа. Овај цертификат ће бити прослијеђен спонзору петиције.

На једном од првих овогодишњих засједања канадског парламента, спонзор петиције Брајан Масе ће прочитати њен текст, а након читања у Парламенту, петиција ће бити упућена канадској влади која је дужна у року од 45 дана одговорити на захтјев.

До читања петиције у Парламенту, Институт за истраживање геноцида Канада ће активно контактирати чланове Парламента и Владе и објашњавати значај кривичног санкционисања негатора геноцида у Сребреници. Посебно писмо ће бити упућено премијеру Јустину Трудеау, министрици вањских послова Цхрyстији Фрееланд и министрици правде и главном тужиоцу Јодy Wилсон-Раyбоулд. Писмо ће бити послано и свим члановима Парламента.

Институт за истраживање геноцида Канада ће на захтјев великог броја пријатеља истине и правде, током ове године радити на сличној петицији за друге дијелове свијета.

Поводом завршетка потписивања, професор Емир Рамић, директор Института за истраживање геноцида Канада и иницијатор петиције, захвалио је члановима Управног одбора и Интернационалног експертног тима Института, члановима ФБ групе „Петитион е-1837 Стоп Сребреница геноциде дениал“, лидерима и члановима многих организација и заједница у Канади, САД-у, Европи, Аустралији и БиХ за четворомјесечни активан рад на потписивању Петиције е-1837.

Величанствено је било учестовати у заједничкој борби за истину и правду. Канада је поново ујединила пријатеље истине и правде у свијету. Захвалност припада и великом пријатељу БиХ и истине и правде Бриану Массеу, члану канадског парламента и спонзору петиције. Хвала свим потписницима петиције из свих провинција и територија Канаде, као и канадским држављанима који живе ван Канаде. Ваш потпис на петицији је био потпис на истину и правду. Већ сада можемо констатовати да је у Канади још једном побиједила истина о геноциду у Сребреници – наводи се у саопћењу Института за истраживање геноцида Канада.

Акцијом потписивања петиције отворен је пут ка истини и правди о геноциду у Сребреници у многим другим дијеловима свијета.

Бх. организације и заједнице из Сједињених америчких Држава (САД), Аустралије и пет европских земаља тражиле су од Института исту акцију у њиховим срединама.

Related Posts