БиХ

Исмир Јуско за БХРТ: Друга и трећа фаза дигитализације истовремено

Off 47
Министар комуникација и промета БиХ Исмир Јуско рекао је БХРТ да је донио одлуку о поништењу тендера за другу фазу дигитализације у Босни и Херцеговини, а када буде расписан нови тендер, бит ће обједињена друга и трећа фаза дигитализације.

Он каже да је тендер за другу фазу дигитализације био одлично припремљен, али је до одуговачења дошло у процесу жалби.

„На самом почетку свог мандата дао сам инструкцију да промјенимо стратегију са ДВБТ на ДВБТ 2. ДВБТ 2 је најмодернија техника дигитализације. Добио сам пуну подршку из Вијећа министара и Парламента Босне и Херцеговине за ту промјену. Након тога смо у најкраћем периоду расписали међународни тендер и онда креће онај дио на који ми немамо утицај, а то је период жалби“, рекао је министар Јуско.

 

Како је рекао министар, Уред за жалбе је осам мјесеци разматрао све жалбе које су долазиле, како је рекао, свака два мјесеца. И на крају Одлука уреда за жалбе је била таква да задња два понуђача нису имала потпуну документацију, а то је практично значило да процес дигитализације, његова друга фаза, тапка у мјесту. Када тендер поново буде расписан, како је рекао Јуско, бит ће учињено све да кашњење у процесу дигитализације буде умањено.

„Пошто нема разлога да губимо вријеме, обједињујемо другу и трећу фазу, расписујемо нови тендер, што ће на крају опет ставити процес на истом нивоу као што је био предвиђен и раније. Провођењем друге и треће фазе дигитализације, Босна и Херцеговина би требала да буде покривена негдје око 90 посто са дигиталним сигналом и искрено се надам да овај пут нећемо имати проблема, као што смо имали раније, да компаније које су испале из игре, улажу жалбе и развлаче ове процесе.

Из министарства напомињу да они немају апсолутно никакву ингеренцију да утичу на убрзање тендерске процедуре. Иако би жељели да све буде проведено што прије, морају поштивати Уред за жалбе и Закон о јавним набавкама.

Министар Исмир Јуско увјерава да је, како је рекао за БХРТ, у овом моменту баш он човјек којем је највише стало да што прије видимо раднике широм Босне и Херцеговине који инсталирају опрему за провођење дигитализације.

Related Posts