БиХ

Изетбеговић: Приоритет СДА су министарства финансија, одбране и вањских послова

Off 2
Foto: Fena

Предсједник Странке демократске акције Бакир Изетбеговић изјавио је вечерас у Сарајеву да Странка од преговарачког тима СДА тражи да све преговоре заврши до 24.марта, како би наредна сједница Предсједништва СДА, на којој требају бити донесене коначне одлуке о коалицијама, била одржана 25. марта.

На прес-конференцији одржаној након сједнице Предсједништва СДА Изетбеговић је рекао да је потребно што прије окончати процес преговарања имајући у виду рокове који су прописани законом.

„СДА и партнерске странке требају преузети три бошњачке позиције и позицију из реда Осталих у Вијећу министара. Редослијед у приоритету избора министарстава за СДА је Министарство финансија, Министарство одбране, Министарство вањских послова, Министарство правде и Министарство цивилних послова. Питање активације МАП-а кроз усвајање Годишњег националног плана третирати као техничко питање које треба рјешавати на нивоу надлежног министарства, јер су сви потребни закони, стратегије и одлуке раније усвојене“, навео је Изетбеговић.

Додао је да учешће у будућем сазиву Владе ФБиХ треба бити у складу са учешћем коалиционих партнера у Парламенту ФБиХ, те да је основни проблем који треба бити ријешен прије формирања нове Владе пракса прегласавања.

Изетбеговић је истакао да СДА поздравља комплетирање одговора на Упитник Европске комисије и да очекују да БиХ до новембра ове године добије кандидатски статус с обзиром да су предајом одговора на Упитник испуњени сви званични захтјеви ЕУ.

Такођер, нагласио је да СДА захтијева да Тужилаштво БиХ по службеној дужности подузме све кораке и покрене кривичне поступке против организатора четничког окупљања у Вишеграду.

„Тражимо покретање поступка забране оваквих и сличних окупљања, као и забрану дјеловања Четничког равногорског покрета у БиХ, које представља сталну пријетњу миру и стабилности. Постројавање српских националистичких фаланги посебно је узнемирујуће за Бошњаке повратнике у ентитет РС, а нарочито у Вишеграду у којем су у Другом свјетском рату и током агресије на БиХ у периоду ’92.-’95. над Бошњацима почињени масовни ратни злочини. Разочарани смо односом већине парламентараца у Дому народа БиХ који су одбили чак и да расправљају о осуди четничког окупљања у Вишеграду“ казао је Изетбеговић.

Додао је да СДА осуђује напад на повратника Азрина Хоџића у Приједору и да позивају надлежне органе ентитета РС да хитно процесуирају и санкционирају починиоца овог напада.

„Застрашујући терористички напад на џамије у Новом Зеланду, у којем је убијено и рањено више  десетина недужних људи, показује монструозну и злочиначку природу идеологије насилог екстремизма и радикализма. Саосјећајући са жртвама и најоштрије осуђујући овај терористички чин, изражавамо посебну забринутост чињеницом  да је овај терористички акт био, поред осталог, инспирисан четничком идеологијом и личношћу ратног злочинца Радована Караџића“, навео је Изетбеговић.

Потцртао је да су у СДА запрепаштени информацијама које је изнио министар сигурности БиХ Драган Мектић о подметању доказа које је наводно организовао конзул Републике Хрватске Иван Бандић ради креирања лажне слике о постојању наоружане екстремистичке мреже у Босни и Херцеговини.

„Најоштрије осуђујући те активности, СДА тражи од правосудних институција и полицијских агенција у БиХ да подузму хитне мјере из своје надлежности по овом питању. Такођер, позивамо Министарство вањских послова БиХ да упути демарш Влади Републике Хрватске и затражи званичан став те земље о питању протузаконитих активности њеног конзула у Тузли“, рекао је Изетбеговић.

Истакао је да СДА поздравља одлуку Парламента ФБиХ о затварању финансијске конструкције за изградњу Блока 7-450 МW Термоелектране Тузла што је неопходно због осигурања стабилности енергетског система БиХ.

Изетбеговић је казао да СДА подржава рад федералног Министарства за питања бораца и инвалида и представника координације бораца на изради приједлога Закона о правима демобилисаних бораца и њихових породица, те да тај закон треба бити реалан, проводив и финансијски одржив без даљих оптерећења за привреду.

Related Posts