БиХ

Софија: Самит ЕУ-западни Балкан – нови замах за регију!

Off 26
Самит Европске уније (ЕУ) и земаља западног Балкана, који је данас одржан у бугарској пријестоници Софији, између осталог, резултирао је потписивањем заједничке Изјаве подршке програму дигитализације за подручје ове регије.

Изјаву је у име наше земље потписао предсједавајући Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић.

Овом приликом најављено је да ће ЕУ помоћи реализацију неколико десетина пројеката вриједних стотине милиона еура, те да ће у оквиру помоћи региону бити пружена јача подршка владавини права, као и контрола мјера које се у том правцу предузимају.

„Још једном смо потврдили европску перспективу за цијели регион западног Балкана. Европска унија јесте и остаће његов најпоузданији партнер“, поновио је у Софији предсједник Европског вијећа Доналд Туск.

Према његовим ријечима, главне теме самита били су дигитално повезивање, изградња инфраструктурних пројеката, смањење трошкова за роминг, бољи услови за инвестиције уз боље банкарске гаранције, те учешће студената из регије у оквиру пројекта Ерасмус.

„Морамо користити вријеме боље него до сада, да грађани не морају да чекају побољшање услова живота. Не постоји план Б – западни Балкан је саставни дио Европе и припада нашем друштву и заједници“, казао је Туск.

Рекао је да су лидери региона и ЕУ јуче договорили да ће се посветити дигитализацији и технолошком развоју. Одлуке у вези с тим могу се очекивати већ на састанку заказаном за јуни, када би, између осталог, ЕУ требало да одобри више новца за развој вјештачке интелигенције, наравно, све у скаду са европском законском регулативом.

Одговарајући на питање новинара колико је реалистичан рок до 2025. године за улазак земаља западног Балкана у ЕУ, Туск је рекао како је историјски, ментално и културолошки овај регион дио Европе, међутим, Европи требају политичке одлуке.

„Нисмо се данас претварали да је све јасно, наравно да постоји скепса око проширења и ја не сумњам да ћемо и убудуће имати велики број проблема“, рекао је Туск, додајући да намјера Европске уније није да постављања нереалне циљеве за улазак у чланство.

„Потешкоћа по глави становника западног Балкана има више него, рецимо, у Њемачкој, зато требамо бити опрезни оптимисти. Међутим, данас осјећам да је ово значајан корак напријед за регион“, сматра Туск.

Он је поновио да је на јучерашњем састанку европских лидера договорено да ће бити подржан споразум са Ираном, све док га и Иран подржава.

Предсједник Европске комисије Жан Клод Јункер, говорећи о односима са Сједињеним Америчким Државама, у свјетлу одлуке америчке администрације да уведе таксе за увоз челика и алуминијума, рекао је да ЕУ жели неограничено ослобађање од предложених тарифа.

„Уколико се то деси, спремни смо са нашим трансатлантским партнером отворити трговинске преговоре, укључујући и оне о реформи Свјетске трговинске организације. Међутим, нећемо преговарати ако нам над главом виси двосјекли мач“, рекао је Јункер.

Домаћин састанка, премијер Бугарске Бојко Борисов казао је како је на данашњем самиту осјетио да је снага Европске уније у јединству и изразио задовољство због великог броја споразума које су представници земаља западног Балкана данас потписали.

Договорено је да ће наредни самит ЕУ и држава западног Балкана бити уприличен за двије године у Хрватској, када та земља буде предсједавала Европском унијом. Претходни је одржан још 2003. године у Солуну.

Европски лидери су јутрос при доласку у Националну палату културе у Софији, гдје се одржава скуп, пружили снажну подрушку наставку интеграције западног Балкана. Њемачка канцеларка Ангела Меркел је поручила да „зарад мира и сигурности, Европи треба стабилан западни Балкан са добрим економским развојем“.

Европски комесар за проширење Јоханес Хан је при доласку подсјетио да је ЕУ усвојила нову стратегију проширења која потврђује европску перспективу.

„То значи да свака држава мора урадити своју задаћу. Искористимо овај тренутак како би остварли одлучан напредак на европском путу“, рекао је Хахн.

Аустријски премијер Себастиан Курц је поручио да његова земља подржава напредак свих држава регије, те да ће он бити настављен и током аустријског предсједавања Унијом.

Шведски премијер Стефан Лофвен навео је да ће бити бити разговарано о сигурности и миграцијама.

Бакир Изетбеговић предводи делегацију БиХ

Делегацију Босне и Херцеговине предводи предсједавајући Предсједништва БиХ који је у свом обраћању на пленарном засједању Суммита рекао да у име БиХ поздравља Декларацију Суммита и да јој се Босна и Херцеговина придружује.

„Босна и Херцеговина поздравља покретање конкретних иницијатива за побољшање инфраструктурне повезаности, као и повезаности међу људима. Цијенимо континуирани ангажман ЕУ на јачању политичких и економских веза, како између ЕУ и регије западног Балкана, тако и унутар регије. Босна и Херцеговина је дала свој допринос побољшању тих веза предузимањем низа активности на проведби приоритетних мјера у оквиру припрема за овај самит, рекао је Изетбеговић и додао да је Босна и Херцеговина посвећена регионалној сарадњи у области економског, инфраструктурног, енергетског и сигурносног повезивања – кроз механизме попут Берлинског процеса и Агенде за повезивање.

Изетбеговић је рекао да иницијативе види као пут за изградњу повјерења, унапређење односа и стварање опипљиве економске добробити наших грађана. Нагласио је да се БиХ залаже за проналажење обострано прихватљивих рјешења за сва отворена питања и билатералне спорове, а као позитиван примјер навео је примјер закључивања Споразума о граници са Црном Гором.

„Босна и Херцеговина поздравља нову Стратегију за Западни Балкан коју је Европска комисија објавила 6. фебруара 2018. године. У тој стратегији ми се посебно дојмила реченица у којој се каже: „Свакодневни живот на Западном Балкану треба поступно приближити животу унутар Европске уније.“ Размислите о томе на тренутак. Процес приступања ЕУ је најдјелотворнији покретач трансформације наших држава, друштава и економија, с циљем достизања модерних демократских стандарда, изградње конкурентних тржишних економија и повећања економског раста и развоја“, рекао је Изетбеговић.

Предсједавајући Предсједништва БиХ је рекао да је наша земља је одлучна одржати позитиван замах започет у октобру 2014. године и наставити реформе и напредак у процесу приступања ЕУ.

„Да би процес проширења имао потребну подршку унутар ЕУ, ми у регији морамо радити на томе да нашим пријатељима у Европи јасно артикулирамо које су то користи и вриједности које ће наша интеграција у ЕУ донијети Европи у цјелини. Ради се о двосмјерној улици. Да би постојали обострани интерес и ентузијазам, морају постојати и узајамне користи. Својим проширењем на Западни Балкан ЕУ не жели „увозити“ нове проблеме, а ми не желимо постати чланице ЕУ да бисмо „извезли“ наше проблеме у ЕУ. Желимо искористити механизме из процеса приступања ЕУ како бисмо те наше проблеме ријешили, достигли европске стандарде и дали допринос стабилности, сигурности и просперитету Европе“, нагласио је Изетбеговић.

Скуп у тзв. Гимних формату

Бугарска, домаћин данашњег самита, овај скуп организира према такозваном Гимних формату, који подразумијева присуство свих учесника, без назива и обиљежја земаља или региона.

Албанију ће на самиту представљати премијер Еди Рама, Црну Гору премијер Душко Маровић, Србију предсједник Александар Вучић, Косово предсједник Хасхим Тхаци и Македонију премијер Зоран Заев.

Посљедњи самит Европска унија – Западни Балкан одржан је у јуну 2003. године у Солуну.

Related Posts