БиХ, Формирање власти

ЗХЖ: Изабрани делегати за Дом народа ФБиХ

Off 16
Скупштина Жупаније западнохерцеговачке изабрала је три Изасланика за Дом народа Федералног парламента: Марију Иличић, Томислава Мандића и Здравка Бешлића, јавља репортер БХРТ-а Никола Бачић.

Према одлуци Средишњег изборног повјеренства, из ове жупаније у Дом народа шаљу се три изасланика- припадника хрватског народа. Иначе, у овој жупанији власт је најбрже успостављена а ово је већ четврта сједница жупанијске Скупштине.

Томислав Мандић и Здравко Бешлић представљали су ову жупанију у федералном дому народа и у претходном мандату, док је ново лице заступница из Груда, Марија Иличић. Троје заступника чланови су ХДЗ БиХ, странке која у овој зупанији има већинску власт.

Према одлуци средишњег изборног повјеренства да за попуну дома народа федералног парламента користи попис становниства из 2013 и примјењује тзв правило 1:1:1 о минималној заступљености, сва 3 изасланика из ове зупаније бит це хрватске националности.

ЗХЖ се данас ипак придрузила ЗДК, ТЗК и КС који су такодер на вријеме доставиле своје листе СИП-у, док се на кандидате за федерални дом народа из осталих жупанија још увијек чека.

Related Posts