БиХ, Регион

Зукорлић у интервјуу „Један“: Нисам ничији играч и зато ме не воле!

Off 21
Једини сам бошњачки политичар у Санџаку који нема ментора са стране. То је чињеница и то је оно што мене не чини миљеником разних фактора са стране који хоће владати Санџаком. Било да су домаћи или страни, говори у интервјуу „Један“ актуелни народни посланик у Скупштини Србије, предсједник Станке правде и помирења и бивши муфтија Муамер Зукорлић.

Након уласка у Скупштину Србије 2016. године, током разговора о коалицији са предсједиком Србије Александром Вучићем, договорио је два принципа око којих се, како тврди, није желио цјенкати.

 Зукорлић није задовољан посљедњом годином сарадње са Вучићем

„Два кључна питања око којих смо се сагласили су била питања српско-бошњачког дијалога, по мени једног од најбитнијих питања које би требало да доведе до срспко-бошњачког помирења и отварања једне нове странице, не само на релацији Бошњака и Срба унутар Србије, већ опћенито на релацији та два народа и национална корпуса и однос Вучића према Босни и Херцеговини као држави. Ја сам на томе инсистирао јер су то питања око којих ја не могу да правим компромис. Поготово не бих могао никада бити партнер са неким ко би био отворено опредијељен према дестукцији Босне и Херцеговине и њеног интергритета и суверенитета. Ми смо се око тога усагласили и ја сам добио од њега чврста увјеравања да су то и његови ставови и да ће их он даље промовисати“, тврди Зукорлић.

Прва година сарадње ишла је добро, Вучићева реторика била је позитивна, потенцирао је потребу разговора, договора, дијалога и коначног помирења на релацији Бошњака и Срба, каже Зукорлић. Тврди и да је Вучић у неколико наврата понављао да Босна неће бити угрожена од Србије у будућности.

Посљедњом годином Зукорлић није задовољан. Назадовање у односима Бошњака и Срба, у Србији повезују са нападом на Вучића у Сребреници, али стварни узрок је, сматра, Додиково понашање.

Зукорлић: Узрок назадовања односа Бошњака и Срба је Милорад Додик

„Овдје није битна позиција на којој се Додик налази, него је важно његово понашање. Ја сам то више пута истакао предсједнику Вучићу, јер је недопустиво да неко буде на тако важној позицији унутар БиХ, а да отворено гази елементарне принципе, уставне и људске према тој држави. Замислите да ја сада кажем као народни посланик Републике Србије да ћу отцијепити дио територије, да не признајем Србију, да је не волим, да је она неодржива, да ће се распасти. Па мене би растргли за три дана, ако не физички, а оно сигурно медијски“, говори Муамер Зукорлић у интервјуу „Један“.

Проблем су двоструки стандарди у Србији и то би требало да промијене и предсједник Вучић и сви остали уколико желе да отворе нормалну, нову страницу сарадње.

Турска Босни шаље пољупце, а Србији паре!

У интервјуу „Један“ Муамер Зукорлић говори о односу Турске према Босни и Херцеговини. Сматра да је ова земља солидно посвећена БиХ, али да се може рећи да Турска шаље Босни пољупце, а Србији паре.

„Турци су наша браћа, али су и велики бизнисмени и онда они тргују са оним ко зна трговати тамо гдје им је интерес. То би добро било да ми Бошњаци, поготово на нивоу бошњачке политичке елите,  обро разумијемо“, упозорава Зукорлић.

У интервјуу „Један“ послушајте и у каквом амбијенту живе Бошњаци у Санџаку, шта значи криминализација Санџака, да ли је могуће унутарбошњачко помирење, ко је Зукорлића, Угљанина и Љајића покушао  помирити, да ли му је Шешељ помогао или одмогао у кампањи и каква је политичка будућност Муамера Зукорлића.

Интервју „један“ на програму је вечерас у 20 сати на БХТ1.

Related Posts