БиХ

ЗДК: Потписивање документа о скупштинској већини без СДА и ХДЗ БиХ

Off 18
У Зеници ће данас бити озваничена коалиција седам политичких странака које су јуче договориле скупштинску већину у Зеничко-добојском кантону (ЗДК).

Том приликом биће представљен и потписан документ „Заједнички принципи и оквир дјеловања скупштинске већине СДП/ДФ/НС/НБ/СББ/А-СДА/С БиХ у Зеничко-добојском кантону за мандатни период 2018.-2022“.

Ове политичке странке на октобарским изборима освојиле су укупно 21 заступнички мандат, а за скупштинску већину потребно је 18 мандата.

Сходно томе, нову већину чиниће СДП БиХ са шест мандата, Независни блок са пет, ДФ и СББ са по три, А-СДА са два, те Наша странка и Странка за БиХ са по једним мандатом у Скупштини ЗДК.

У претходне четири године у овом кантону, уз СББ, власт су чиниле Странка демократске акције (СДА) и Хрватска демократска заједница Босне и Херцеговине (ХДЗБиХ). Те двије политичке партије на овим изборима освојиле су једанаест, односно три мандата у Скупштини ЗДК и, након формирања нове коалиције, дјеловаће као опозиција.

Након Тузланског кантона, Зеница ће бити други кантон у Федерацији који формира скупштинску већину без националних странака, док се таква одлука очекује и у Кантону Сарајево.

У Босанско-подрињском кантону Горажде покренути су разговори о формирању власти у којима учествују Независна босанскохерцеговачка листа (НБЛ) Горажде, Странка СБиХ, СББ, СДП, ДФ, Горажданска прича, Независни блок, А-СДА и Наша странка. Ове странке имају 16 од укупно 25 заступника у кантоналној скупштини.

У разговорима не учествују СДА и Либерална странка.

 

 

Related Posts