БиХ

За повратничке заједнице у БиХ -2,3 милиона БАМ

Off 10
Комисија за избјеглице и расељена лица Босне и Херцеговине овој години ће издвојити 2.398.000 БАМ  за инфрастртуктурне и пројекте електрификације у повратничким заједницама. Потписани су споразуми с 40 градоначелника и начелника у БиХ.

Предсједник Комисија за избјеглице и расељена лица Босне и Херцеговине Мато Јозић изјавио је да ће комисија у овој години издвојити 2.398.000 БАМ за пројекте у повратничким заједницама, од тога 1.798.000 БАМ за пројекте инфраструктуре а 600.000 КМ за електрификацију, изјавио је предсједник комисије Мато Јозић.

Јавни позив опћинама и градовима за кандидирање пројеката бит ће објављен до краја овог мјесеца. Комисија очекује да ће до половине новембра имати све апликације како би сачинила ранг листу.

Након данашње сједнице Комисије, потписани су споразуми с 40 градоначелника и начелника у Босни и Херцеговини о проведби инфраструктурних и пројеката електрификације у повратничким насељима на територији тих локалних заједница. Ови споразуми су постигнути на основу претходног јавног позива и укупно су вриједни 2.225.000 БАМ. Према Јозићевим ријечима, за тридесетак локалних заједница одобрен је 51 пројекат комуналне и социјалне инфраструктуре те 26 пројеката путне инфраструктуре.

Јозић је изразио наду да ће на основу новог јавног позива, о чијем је расписивању Комисија одлучила данас, бити урађено оно што није постигнуто претходним.

Министрица за људска права и избјеглице БиХ Семиха Боровац је након сједнице изјавила да је политика Комисије усмјерена на помоћ повратницима који желе трајно остати у пријератним мјестима живљења. Комсија је остварила пуну сурадњу с њиховим локалним заједницама, опћинама и градовима, свјесна да оне најбоље знају увјете и потребе повратника за инфраструктуром и електрификацијом.

„Сарадња с локалним срединама, односно преношење највишег нивоа одговорности на њих за кандидирање и проведбу пројеката уједно је новина у раду Комисије умјесто раније сарадње с невладиним организацијама или вјерским заједницама“, рекла је Боровац.

По њеним ријечима, на основу досадашња три јавна позива обновљено је око 400 објеката у погледу приступа електрификацији, изграђено или обновљено 50 километара путева и водовода, уређене амбуланте, дјечији вртићи, игралишта и реализиране друге потребе повратничких средина.

Од 2004. године, откад постоји Комисија за избјеглице и расељена лица БиХ, реализирани су пројекти за које је, само од буџетског новца, издвојено 170 милиона КМ, закључила је министрица Боровац и најавила наставак испуњавање обавеза Комисије кад је ријеч о помоћи повратницима преко њихових опћина и градова.

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић, један од данашњих потписника споразума локалних заједница с Комисијом, рекао је да планирана инфраструктура долази у право вријеме и у праве руке, док је начелник опћине Фоча у Федерацији БиХ Зијад Куновац такођер изразио захвалност и задовољство што је Комисија препознала потребе локалних заједница у погледу реализације повратка.

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Друштвене мреже