БиХ

Залазје: Обиљежавање страдање српских цивила и војника

Off 25
Служењем парастоса и полагањем цвијећа код споменика и костурнице у селу Залазје, данас је обиљежено 26 година од убиства 69 српских цивила и војника на данашњи дан 1992. године у сребреничким селима Сасе и Залазје и братуначким Биљача и Загони.

Код споменика и костурнице у Залазју служен је парастос за убијене Србе, као и за све остале српске војнике и цивиле из ове опћине погинуле у посљедњем рату.

Претходно су на градском гробљу у Братунцу положени вијенци и цвијеће у знак сјећања на српске жртве у Братунцу и Сребреници страдале у протеклом рату.

На данашњи дан 1992. године у борбама ВРС-а и Армије Републике БиХ убијено је 69, а рањено много више српских бораца и цивила, док су 22 нестала и заробљена.

Посмртни остаци десеторо Срба пронађени су и ексхумирани 10. јуна 2011. године из масовне гробнице на Залазју. Идентифицирани су и сахрањени на Петровдан 2012. године, док је двоје ексхумирано, идентифицирано и сахрањено раније. Десеторо несталих још није пронађено.

Tрибунал у Хагу ослободио је ратног команданта Армије Републике БиХ Насера Орића одговорности за страдање Срба на том подручју. Орић је ослобођен и у поступку пред Судом БиХ, али је Апелационо вијеће овог суда, због процедуралих грешака у вођењу процеса, наредило понављање суђења.

У том поновљеном поступку судит ће се Насеру Орићу и Сабахудину Мухићу због убиства три заробљеника српске националности у мјестима Залазје, Лолићи и Куњерац код Братунца.

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Друштвене мреже