БиХ, Вијести

Завршена конференција ‘Еуропски устав за Босну и Херцеговину’

Off 14

Радним закључцима који су донесени у петак закључена је знанствено-стручна конференција „Еуропски устав за Босну и Херцеговину“ на којој се протекла два дана разговарало о усклађивању Устава БиХ с правном стечевином Еуропске уније те пресудама домаћих судова и Међународног суда за људска права. Из Неума се јавила репортерка Моника Ћубела.

Предсједатељица Заступничког дома Парламента БиХ Борјана Кришто истакнула је како нити једна земља није постала чланица Еуропске уније, а да није промијенила властити устав.

– Ми данас имамо устав који је дио Опћег оквирног споразума за мир у Босни и Херцеговини и тај устав заправо нема ни демократски легитимитет. Чињеница је да је то устав којим су Хрвати, Бошњаци и Срби, као и други грађани који живе у БиХ, дефинирали државну заједницу, а из ставова које смо данас чули те из закључака које смо донијели, промјена устава је заправо нужност у Босни и Херцеговини – казала је Кришто.

Додала је како из остварења принципа конститутивности, на чему почива Устав Босне и Херцеговине, произлази то да сва три народа морају имати потпуно једнака права која им Устав треба омогућити.

– Та једнака права првенствено се огледају у легитимном представљању политичких представника на свим административно-политичким разинама, а посебно у Предсједништву и домовима народа у Босни и Херцеговини, наравно и у Вијећу народа – казала је Кришто.

Професор на Филозофском факултету Свеучилишта у Мостару Миле Ласић казао је како ће без промјене устава и без еуропске будућности Босна и Херцеговина остати земља сукоба.

– Новим уставом ми бисмо се прво међусобно признали као конститутивни народи, што је јединствена порука овог скупа, а тамо гдје се оформљени национални идентитети међусобно не признају конфликт је загарантиран и није рјешив – истакнуо је Ласић.

Додао је како се „народи у Босни и Херцеговини и у Уставу, а поготово изван њега, понашају као заједнице преживљавања, као да су у непрестаном рату након рата“.
– Изразито сам скептичан да је могуће помакнути се напријед прије међунационалних дијалога уз одустајање од унутарнационалних монолога – закључио је Ласић., пренијела је Фена.

 

Related Posts