БиХ

Драган Мектић: Крај за шаторска насеља миграната

Off 16
Основни циљ је заштита граница БиХ и то већ од данас предузимамо, рекао је након разговора у Унско-санском кантону о проблему миграната министар сигурности Босне и Херцеговине Драган Мектић. Он је рекао како ће шаторска насеља бити расформирана.

Министар је напоменуо да власти неће дозволити никакве незаконите миграције и улазак у земљу и колико год се буде у могућности, граница ће бити заштићена.

Према информацијама Министарства сигурности БиХ, у прва четири мјесеца ове године у Босну и Херцеговину је ушло око 4.500 миграната, а близу 70 посто их је напустило нашу земљу. Највећа концентрација миграната, према процјенама овог министарства, највећа концентрација мигранта је у Сарајеву и Унско-санском кантону.

Други циљ је, како је рекао министар Мектић да се људима који су већ ушли у Босну и Херцеговину пружи све оно што је у складу са међународним конвенцијама, хуманитарним правом, нашим законима. Он није желио говорити ни о Сарајеву, ни о Требињу, Зворнику, Вишеграду, осим да ће у Сарајеву врло брзо бити расформирано шаторско насеље.

„Нећемо дозволити ни овдје у Унско-санском кантону нити на другим мјестима да одређују они која ће то бити мјеста у којима ће боравити и начин на који ће боравити. То не могу бити ни паркови, ни тргови, ни улице“, напоменуо је министар Мектић.

Премијер Унско санског кантона Хусеин Рошић као примјер неконтролираних миграција навео је јучерашњи случај када је 40 миграната дошло из Велике Кладуше у Бихаћ.

„Вјероватно су добили информацију да су ту увјети бољи. Ми не желимо избјегавати чињеницу да људи желе долазити у Бихаћ и Велику Кладушу због близине границе, али смо закључили да се они морају иселити из урбаних центара.

Кантонални премијер је рекао како су утврђени планови да се смјештај за мигранте на овом простору потражи негдје између Бихаћа и Кладуше, како би могло бити контролирано њихово кретање и како би им се на вријеме могла пружити медицинска помоћ.

Related Posts