БиХ

Дом народа ПСБиХ по скраћеној процедури о измјенама Закона о кривичном поступку

Off 52
Дом народа Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине данас није прихватио захтјев делегата Клуба хрватског народа да се Приједлог закона о измјенама Закона о кривичном поступку БиХ разматра по хитном поступку. Приједлог ће, како је одлучено већином гласова, бити разматран по скраћеној процедури. Такође, одгођено је изјашњавање о хитној процедури за Измјене изборног закона БиХ, а које су техничке нарави и односе се на увођење електронског скенирања гласачких листића.

Усвојени закључак, који је током дискусије предложила предсједавајућа Клуба хрватског народа Љиља Зовко, предвиђа да Дом народа задужи Централну изборну комисију БиХ, Агенцију за идентификацијске исправе, евиденцију и размјену података БиХ, Вијеће министара БиХ и Агенцију за јавне набавке БиХ, да у року од седам дана од усвајања овог закључка доставе мишљење о предложеном закону, свако из оквира своје надлежности.

Закључком је дефинисано и да наредна сједница Дома народа буде одржана до краја мјесеца, односно најдаље до 26. априла.

Представнички дом ПСБиХ раније је подржао предложени закон који, између осталог, предвиђа да се резултати избора евидентирају на основу извода из оптичких скенера.

Наведено је да ће Централна изборна комисија БиХ прописати процедуре које омогућавају да одређени бирачки одбор или више њих може уз скенирање обавити и ручно бројање, те у посебан образац унијети и резултате ручног бројања.

У случају да се резултати ручног бројања и оптичког скенирања разликују, прописано је да Централна изборна комисија БиХ у главном центру за бројање обави поновно оптичко скенирање и бројање те утврди тачан резултат гласања на бирачком мјесту.

 

Измјене Закона о кривичном поступку БиХ умјесто по хитној, по скраћеној процедури

Већином гласова Дом народа Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине одбио је захтјев делегата Клуба хрватског народа да се Приједлог закона о измјенама Закона о кривичном поступку БиХ разматра по хитном поступку, гласајући за скраћену процедуру.

 

Приликом расправе о процедури, делегат Мартин Рагуж је оцијенио да је ово један „важан закон који, темељем пресуде Уставног суда, треба отклонити све недоумице, двојбе, као и вакум који постоји првенствено чињеницом да је Уставни суд ставио и означио одредбе закона које нису у складу с Уставом“.

„На својој сједници ипак их није дефинитивно отклонио, тако да није настао правни вакум и још увијек није на дјелу парализа правосудног сустава, која и даље није искључена, уколико се не дође до квалитетних законских рјешења која требају испоштовати одлуку Уставног суда БиХ. Али, исто тако, довести до рјешења која ће бити усклађена с највишим међународним стандардима и осигурати да парализа правосудног сустава, која ће лимитирати борбу против организираног криминала, тероризма и свих облика корупције и других облика тешког криминала, буде на дјелу“, казао је Рагуж.

Додао је да би најрационалније било да овај закон иде у редовиту процедуру и „да се сви укључимо, не у блокаду, него у могућност поправке и тражења рјешења које ће бити проточно кроз оба дома и које ће отклонити могућност парализе“.

Делегат Средоје Новић је казао да се у Парламентарној скупштини БиХ „готово удомаћило да што тежи, сложенији, озбиљнији закон иде по хитној процедури“.

По његовим ријечима, данас имамо ситуацију да о „овако озбиљном, системском закону, требамо да по хитном поступку гласамо и да се прегласавамо“, додајући да је потпуно јасно да нема јединственог става у вези с овим законом.

„За само који дан можемо очекивати сљедећи закон из Представничког дома, који долази у овај дом, и да и о њему гласамо по хитном поступку“, казао је Новић.

Навео је да неће моћи подржати да предложени закон иде по хитном поступку.

„Али, ако има политичке воље, ако има уопште воље међу нама, овај закон може у редовној процедури да буде завршен у најкраћем могућем року, наредних мјесец дана“, сматра Новић.

Делегат Марио Караматић је казао да је чињеница да нисмо ушли, али да постоји велика могућност да уђемо у неки правни вакум, „гдје би се поједине истраге обуставиле, које се односе на дјела тероризма, на дјела корупције…“

„Некоме очито одговара да се те све истраге стопирају“, казао је Караматић.

Чињеница јесте, додао је он, да смо имали девет мјесеци, да се није направио готво никакав помак.

Предсједавајући Клуба бошњачког народа Халид Гењац је казао да су имали обавезу већ неколико мјесеци да у парламентарној процедури усвоје измјене и допуне Закна о кривичном поступку БиХ, којим би се имплементирала одлука Уставног суда  и омогућило пуно вршење кривичне надлежности на државном нивоу, уз истовремено испуњавање међународнх стандарда посебно у области борбе против корупције и организираног криминала.

„Зашто Вијеће министара БиХ до сад није упутило приједлог оваквих стандарда и приједлог који испуњава ове захтјеве? Зашто радна група коју је именовало Вијеће министара није урадила свој посао, зашто Вијеће министара није усвојило приједлог закона? То би требало да одговори Вијеће министара и надлежни министар“, сматра Гењац.

Али, додао је он, „оно што данас имамо на сједници, то је закон који је предложен од Клуба делегата хрватског народа, то је закон који не испуњава ове захтјеве“.

„То је приједлог једног клуба и њега тако треба третирати. Овај приједлог умањује ингеренције државног правосуђа, не испуњава европске стандарде у погледу борбе против корупције и организираног крриминала и овај приједлог, ако би се усвојио, не би био допринос борби против криминала и корупције, поготово крупног криминала“, истакао је Гењац.

Напомињући да има потребе да се овај закон донесе хитно, „али никако закон који би уназадио стање“.

– Зато ћемо ми из Клуба Бошњака бити данас против хитне процедуре, а мислим да се у парламентарној процедури налази закон који испуњава наведене захтјеве и имат ћемо ускоро прилику да искажемо свој однос према том закону – казао је Гењац.

Дом народа је данас, без делегатске расправе, усвојио неколико приједлога закона, међу којима и Приједлог закона о измјени Закона о плаћама и накнадама у институцијама БиХ и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о зракопловству БиХ, који је предложио Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ.

Делегати нису прихватили захтјев Уставноправне комисије Дома народа за продужење рока за достављање мишљења о Приједлогу закона о допунама Закона о комуникацијама, што значи да рок за достављање мишљења није продужен, те се сматра да је законодавни поступак за овај закон обустављен.

Дом народа је, између осталог, усвојио Извјештај о раду парламентарног војног повјереника БиХ за 2017. годину, те дао сагласност на неколико међународних споразума и уговора.

Related Posts