БиХ, Регион

Дел Веkио позван у Загреб због одласка у Бањалуку

Off 68
На захтјев предсједника Владе Андреја Пленковића, министрица Пејчиновић Бурић данас је повукла велепосланика Дел Веkија у Загреб на конзултације. Погледајте и реакције из Хрватске.

„Министарство вањских и еуропских послова није било упознато с одласком велепосланика Ивана Дел Веkија у Бања Луку на пријем поводом неуставно проглашеног дана Републике Српске и детаљно ће испитати како је до тога дошло.“


Министарство оштро осуђује одликовање бившег официра ЈНА Славка Лисице, на јучерашњој прослави у Бањлуци, који је у Хрватској правомоћно осуђен због ратних злочина почињених на подручју Шибеника 1991. године.


Хрватски медији преносе како су бањалучку прославу игнорирали су готово сви представници дипломатског збора у БИХ, па и не чуди чињеница да су бројни хрватски министри осуђујуће реагирали на одлазак Човића и дел Векија на пријем.

Министарство вањских и еуропских послова приопћило је да није било упознато с одласком велепосланика Дел Векија у Бања Луку на пријем те је на захтјев предсједника Владе Андреја Пленковића, министрица Пејчиновић Бурић данас повукла велепосланика у Загреб на конзултације.

Министар бранитеља Томо Медвед осудио је овај случај, а о могућим санкцијама каже :

“ О томе ће одлучити министарство вањских послова. У сваком случају , непримјерен поступак, посебно због уважавања чињенице да је на том догађању одликован ратни злочинац који је у Хрватској правомоћно осуђен за тешки ратни злочин“.

И министар управе Ловро Кушћевић сматра овај поступак неприхватљивим.

“ Тај велепосланик је направио нешто на своју руку и то је крајње неприхватљиво. Позван је на разговор у Загреб и њему ће слиједити санкције какве ће слиједити. Што се тиче господина Човића, он је предсједник странке, та странка има своју аутономност у одлучивању и ни на који начин Влада РХ ни ХДЗ не утјечу на његову политику“.

Министар обране Дамир Крстичевић кратко и јасно је рекао да је то срамота.

“ Ја то никад не бих направио и то је за мене срамота“.

Док министри Медвед и Толушић нису жељели коментирати самога Човића јер он као представник хрватскога народа у БИХ доноси своје одлуке.

Related Posts