БиХ

Гетингер: Нема загађења након хаварије у Рафинерији

Off 13
Директор друштва „Оптима група“ Андреј Гетингер тврди да нема никаквих еколошких посљедица, када је у питању загађење ваздуха и воде, након експлозије и пожара у Рафинерији нафте у Броду.

Тврди да то потврђују и извршена мјерења.

„Појавиле су се инсинуације везано за појаву ненакве нафтне мрље у ријеци Сави, која наводно потиче из Рафинерије. То није стварно стање ствари, зато што је мјесто на којем се десила хаварија удаљено од ријеке, а постројења за чишћење индустријских вода у Рафинерији су радила и у вријеме хаварије. Та вода, која је испуштана у Саву, задовољавала је еколошке критеријуме, а загађење није било могуће ни путем подземних вода“, рекао је Гетингер у Бањој Луци.

Рафинерија нафте, како је навео, од јутрос ради уобичајено те да је у потпуности је успостављена отпрема нафте и нафтних деривата, чиме се испуњавају све уговорне обавезе.

На мјесту хаварије су надлежни органи, који утврђују њене узроке.

„Кад се заврши истрага, извршит ћемо испитивање опреме“, рекао је Гетингер и прецизирао да ће, након истраге, бити процијењена тежина штете и успостављена функција оштећених дијелова погона.

Најавио је да ће Рафинерија пружити помоћ породици радника, који је погинуо у несрећи у том предузећу, 9. октобра у вечерњим сатима.

Захвалио је радницима Рафинерије који су током хаварије, заједно с ватрогасцима, учинили велике напоре да не дође до ширења пожара и веће материјалне штете.

Гетингер је такође захвалио и другима који су пружили помоћ, али и руководству Хрватске и Славонског Брода што су изразили вољу да помогну у превазилажењу посљедица хаварије у Рафинерији нафте.

Оснивач „Оптима групе“ је руска компанија “ЊефтегазИнКор”, власница Рафинерија нафте Брод.

Related Posts