БиХ

ВСТВ: Тегелтија предложио нове закључке, гласање сутра

Off 15
Предсједник Високог судског и тужилачког вијећа (ВСТВ) Милан Тегелтија предложио је усвајање нових закључака у вези с провјером ратне прошлости судија и тужилаца, о којима ће чланови ВСТВ-а гласати сутра.

Тегелтија је данас, првог дана сједнице, предложио усвајање нових закључака с обзиром на “забринутост” коју су исказали представници међународних организација, као и неких домаћих институција.

“Реаговали су и ОХР, ОСЦЕ, амбасаде Велике Британије и САД-а те Европска комисија, који су изразили забринутост”, казао је Тегелтија, подсјетивши да је он упутио писмо свим међународним субјектима, након чега је услиједио састанак с представницима ОХР-а и ОСЦЕ-а у Бриселу.

Према Тегелтијином мишљењу, представници међународне заједнице забринути су због свих пет закључака усвојених на прошлој сједници ВСТВ-а, а упућена је и порука да би требало наставити разговоре с Европском комисијом.

Члан Вијећа Горан Незировић рекао је да је једино исправно да се закључци о провјери ратне прошлости ставе ван снаге.

“До ове ситуације је дошло, јер немамо унутрашњу комуникацију. Умјесто да сазовемо конференцију за медије, ми се бавимо ТВ дуелима”, казао је Незировић, истакавши да он неће гласати за нове закључке, пише БИРН БиХ.

С њим се сложила Амила Куносић која је рекла да је након прошле сједнице била “тужна и немоћна”.

“За неке закључке за које сам гласала, када сам сјела и размислила, сада сигурно не бих гласала. Подржавам приједлог колеге Незировића и ја нисам за усвајање нових закључака. Ставимо ван снаге закључке с прошле сједнице, а предлажем да се изврше припреме, па ако треба поново да расправљамо, онда да то урадимо на један темељит начин”, нагласила је Куносић.

Измијењени Тегелтијини закључци подразумијевају да се Уреду дисциплинског тужиоца доставе информације о томе јесу ли покренуте истраге у кривичном поступку против тужилаца и судија те постоји ли оптужница против неког од судија или тужилаца за кривично дјело.

“Од судова у БиХ који су надлежни за поступање у предметима ратних злочина траже се сви подаци о правоснажно ослобођеним и осуђеним особама за ратне злочине те подаци везани за кривична дјела и изречене кривичноправне санкције, с посебним освртом на злочине против човјечности, а према јединственим табелама које ће сачинити Кабинет Предсједништва ВСТВ-а”, један је од нових Тегелтијиних закључака.

Навео је и да Вијеће утврђује потребу унапређења дисциплинског поступка и проширења дисциплинске одговорности судија и тужилаца у циљу јачања интегритета носилаца правосудних функција и јачања повјерења јавности у правосудни систем БиХ.

“У том смислу, ВСТВ задужује Сталну комисију за легислативу да до наредне сједнице ВСТВ-а БиХ предложи измјене и допуне интерних аката ВСТВ-а, као и Закона о ВСТВ-у БиХ, у циљу пуне имплементације Мисије стручне процјене Европске комисије по питању дисциплинског поступка у правосуђу БиХ”, казао је Тегелтија.

Потпредсједница ВСТВ-а Ружица Јукић подржала је закључке, а Незировић је рекао да се не ради о “ревизији закључака, већ су они потпуно нови”.

“И они су непотребни закључци, они су, уствари, начела наше стратегије”, казао је Незировић.

ВСТВ је на прошлој сједници усвојио закључке о вршењу провјера ратне прошлости судија и тужилаца, што је изазвало критике међународне и домаће јавности, јавио је БИРН БиХ.

 

 

Related Posts