БиХ

Влада ФБиХ: Уклоњене године као критериј за додјелу новчане помоћи борцима

Off 11
Влада Федерације БиХ измијенила је на хитној телефонској сједници Одлуку о усвајању Програма утрошка с критеријима расподјеле средстава трансфера за рјешавање статусних питања бранилаца и чланова њихових породица, утврђеног овогодишњим Буџетом Федерације БиХ.

На основу захтјева Савеза бораца Федерације БиХ и Удруге драговољаца и ветерана домовинског рата ХВО-а, из Одлуке су уклоњене године као један од критерија за остваривање права на додјелу једнократне новчане помоћи, саопћено је из Уреда Владе Федерације БиХ за односе с јавношћу.

Право на једнократну додјелу средстава, како је прецизиран, може остварити незапослени демобилисани бранилац ако је пријављен код надлежне службе за запошљавање најмање годину дана прије ступања на снагу ове одлуке, који је био припадник Оружаних снага најмање једну годину, уколико стално живи и има пребивалиште на територији Босне и Херцеговине и ако нема мјесечних новчаних примања.

Нова је и одредба да право на једнократну додјелу средстава може остварити брачни партнер умрлог демобилисаног браниоца који је био припадник Оружаних снага најмање једну годину, уколико није засновао нову брачну заједницу, ако је код надлежне службе за запошљавање пријављен као незапослена особа најмање једну годину прије ступања на снагу ове одлуке, уколико стално живи и има пребивалиште на територији Босне и Херцеговине и ако нема мјесечних новчаних примања.

За брачног партнера умрлог демобилисаног браниоца се износ једнократне додјеле утврђује тако да број мјесеци припадности Оружаним снагама Босне и Херцеговине умрлог демобилизираног браниоца буде помножен са 4,50 КМ.

Како је образложено, с циљем побољшања материјалног стања ратних војних инвалида 100 посто прве групе, од јуна 2016. године се ради на измјенама и допунама Закона о правима бранилаца и чланова њихових породица.

Измјене су ишле у правцу повећања додатка за његу и помоћ од стране друге особе у одеређеном проценту, зависно од степена оштећења организма.

Како доношење тих измјена и допуна још није окончано у парламентарној процедури, а имајући у виду да се здравствено стање ових категорија свакодневно погоршава и да то захтјева додатна финансијска средства, те с циљем побољшања њиховог материјалног стања и стварања услова за квалитетнији живот, Федерална влада се одлучила за доношење ове одлуке.

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Друштвене мреже