БиХ

Влада КС усвојила Одлуку: Листе лијекова проширене за 27 нових лијекова

Off 16
Влада Кантона Сарајево (КС) усвојила је данас Одлуку о листи лијекова, којом је утврђен обим права осигураних лица на кориштење лијекова који се осигуравају на терет средстава Завода здравственог осигурања Кантона Сарајево. Листа је проширена за укупно 27 нових лијекова – 17 на А и десет на Б листи.

Одлуком је донесена Позитивна А листа лијекова на којој су лијекови обухваћени А листом лијекова са Федералне листе лијекова, а који се финансирају 100 посто на терет средстава обавезног осигурања, односно које становници Кантона Сарајево неће плаћати и добиват ће их на рецепт.

Утврђена је и Позитивна Б листа лијекова на којој су лијекови који су обухваћени Б листом лијекова са Федералне листе лијекова, те лијекови евидентирани као потребни за лијечење осигураника Кантона Сарајево, а осигуравају се са учешћем Завода у цијени лијека у износу од десет до 100 посто.

И Болничка листа лијекова је саставни дио ове одлуке и она подразумијева лијекове који се употребљавају у здравственим установама на терет средстава обавезног здравственог осигурања.

Њен саставни дио је и Магистрална и галенска листа лијекова Кантона Сарајево, која садржи лијекове који се израђују у апотекама за појединачног пацијента на рецепт.

Како је образложила министрица здравства Зилха Адемај, у поменуте листе уврштено је 17 нових лијекова на А листу и десет нових на Б листу.

„На листама се налази 37,72 посто лијекова свих пет домаћих произвођача, 17,26 посто лијекова оригиналних страних произвођача те 45 посто страних генеричких лијекова“, прецизирала је министрица Адемај.

Ограничења која су била раније прописана, навела је Адемај, не односе се на дјецу до навршене 18. године живота, односно до 26. године живота за младе који користе инзулинске терапије, саопћено је из Пресс службе КаС

Related Posts