БиХ

ВМ БиХ утврдило Приједлог закона о измјенама Закона о ОСА-и БиХ

Off 10
Вијеће министара БиХ утврдило је већином гласова Приједлог закона о измјенама Закона о Обавјештајно-сигурносној агенцији Босне и Херцеговине (ОСАБиХ), чиме се проводи Одлука Уставног суда БиХ.

Измјеном Закона о Обавјештајно-сигурносној агенцији Босне и Херцеговине, који је предложило Министарство сигурности, прописује се садржај писаног захтјева у вези с тајним прикупљањем података за које је потребно судско овлаштење и уводи ограничење укупног трајања ове мјере.

Према измјенама закона, налог може бити одобрен за период до 60 дана, а у случају потребе за продужењем мјера, на писани образложени приједлог генералног директора, судија може продужити важност налога на додатне периоде од по 30 дана, с тим да одобрене мјере могу трајати укупно најдуже 48 мјесеци.

Приједлог закона бит ће упућен у хитну парламентарну процедуру.

Уставни суд БиХ прошле је године прихватио апелацију актуелне предсједавајуће Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Борјане Кришто и прогласио неуставним три одредбе члана 78. Закона о Обавјештајно-сигурносној агенцији.

Тада је неуставним оглашено и више одредби Закона о кривичном поступку Босне и Херцеговине, који није разматран на данашњој сједници због значајних примједби које су пристигле на овај нацрт закона.

Државна гаранција за изградњу аутоцесте Бања Лука – Добој

Вијеће министара је донијело Одлуку о одобравању издавања додатне државне гаранције по Уговору о амандману број 2 на Уговор о кредиту од 26. априла 2012. године између Јавног предузећа „Аутопутеви Републике Српске“ Бања Лука и Европске банке за обнову и развој (Бања Лука – Добој – фаза I).

Ради се о гаранцији БиХ за додатни кредит Европске банке за обнову и развој Јавном предузећу Аутопутеви Републике Српске д.о.о. у износу 10 милиона еура, уз подгаранцију Републике Српске.

Изградња аутоцесте Зеница сјевер и тунела Зеница на коридору V-ц

Утврђен је Приједлог уговора о финансирању (Коридор V-ц Зеница Сјевер) између Босне и Херцеговине и Европске инвестицијске банке (ЕИБ), вриједан 50 милиона еура.

Пројект се односи на изградњу нове дионице аутоцесте дуге 2,8 км, планиране брзине од 120 км/х, са 2×2 траке и засебним 9.20 метара широким колницима, укључујући и тунел дуг 2,4 км и припадајућу структуру између Понирка и Враца у централном дијелу Босне и Херцеговине.

Ријеч је о дионици аутоцесте у Зеничко-добојском кантону на Паневропском коридору V-ц који повезује Мађарску и Хрватску с Босном и Херцеговином. Рок отплате кредита је 25 година, укључујући шест година грејс периода, с алокацијом на Федерацију БиХ.

Укупна вриједност пројекта је 101 милион еура, од чега кредит „EIB-а“ износи 50 милиона еура, кредит „ЕBRD-а“ 26 милиона еура, инвестицијски грант „WBIF-а“ л5,9 милиона, а властита средства Федерације БиХ и ЈП Аутоцесте 9,1 милиона еура.

Провести активности на изради стратегије запошљавања

Вијеће министара БиХ усвојило је Информацију о проведеним активностима на изради стратегије запошљавања у Босни и Херцеговини за наредни четверогодишњи период.

Министарство цивилних послова задужено је да, с циљем одобравања кориштења финансијске подршке у оквиру програма претприступне помоћи ИПА ИИ, без одгађања настави активности на изради нацрта стратегије запошљавања у Босни и Херцеговини за период 2018. – 2021. године.

Вијеће министара позива надлежна министарства Републике Српске да учествују у изради нацрта стратегије запошљавања у Босни и Херцеговини.

Европска комисија је раније обавијестила надлежна министарства у БиХ да очекује запримање нацрта стратегије запошљавања за цијелу земљу.

Даљњим кашњењем у усвајању стратешког документа, Босна и Херцеговина ризикује губитак између 20 и 30 милиона еура ИПА помоћи за ову област.

Related Posts