БиХ

Обиљежен Дан ослобођења Мостара

Off 30
 
На Партизанском гробљу у Мостару, те спомен -плочи палим борцима у Благају  и  испред бисте народног хероја др. Сафета Мујића   грађани, званичници и антифашисти положили су цвијеће и вијенце и  одали почаст партизанима и ослободиоцима  Мостара у II свјетском рату.
 Федерални министар унутарњих послова Аљоша Чампара и предсједавајући Скупштине Херцеговачко-неретванског кантона  Шериф Шпаго у сриједу су одали почаст погинулим борцима те положили цвијеће на Партизанском спомен гробљу у Мостару, а у склопу обиљежавања 73. годишњице од ослобођења Мостара у Другом свјетском рату.

Тим поводом, федерални министар је рекао како су се окупили да одају почаст свим жртвама Другог свјетског рата овдје у Мостару, односно жртвама фашистичког терора који се проводио на овом подручју.

Додао је како је важно присјећати се данашњег датума како се не би исте ствари понављале.

Говорећи о жртвама, министар Чампара је казао како је Град Мостар пуно претрпио у раздобљу од 1941. -1945. године, пуно је људи побијено и пуно њих није дочекало слободу.

– Ово је споменик који нас стално треба опомињати ради наше дјеце и будућности. Федерална Влада је задужена за одржавање и обнављање овога комплекса, но нажалост, и данас су нас дочекале ужасне слике једног антицивилизацијског чина према жртвама које су се догодиле у Мостару – истакнуо је Чампара.

Додао је како ће наставити све што су досад радили и да се неће уморити када је питање обнове Партизанског споменика и када је ријеч о обнављању повјерења и суживота овдје у Мостару.

Мостарцима је поручио да Мостар мора бити јединствен град.

Предсједавајући  Скупштине ХНК-а Шериф Шпаго изјавио је како БиХ тежи према Еуропи, те како сви знају да је Еуропа изграђена на антифашизму.
– Обиласке оваквих споменика требамо све чешће радити до фазе када сви прихватимо да овај симбол мора бити свима нама приоритет у идућем раздобљу – казао је Шпаго.

Надам се да ће локални органи власти града Мостару препознати значај овог споменика и подузети мјери како би с вишим разинама власти довели овај споменик у онакво стање у каквом је било.

Цвијеће су положили представници Универзитета “Џемал Биједић“, Кантоналне болнице “Др Сафет Мујић“ и ФК Вележ, као и представници других јавних институција и удруга грађана

Обиљежавање Дана ослобођења Мостара почело је полагањем цвијећа припадника Удружења антифашиста и бораца Народноослободилачког рата (УАБНОР.  на спомен -плочу палим борцима у Благају те испред бисте народног хероја др. Сафета Мујића у Мостару.

Говорећи о значају обиљежавања, предсједник УАБНОР-а Мостар Сеад Ђулић казао је како је 14. фебруар један од најзначајнијих датума у историји овога града те да је важно да млади људи знају шта се то тада десило.

Овај датум је важан, каже Ђулић, због тога што је тога дана, након четверогодишње окупације и страдања, у једној великој операцији којом је директно руководио Врховни штаб тадашње војске, град ослобођен од фашизма.

– У Европи се 9. мај обиљежава као Дан побједе над фашизмом, а овдје нас уче да се треба стидјети 14. фебруара када смо ми, три мјесеца прије Европе, добили слободу, када смо побиједили фашизам и истјерали га из града – нагласио је Ђулић.

То је дан, сматра он, којег се треба сјећати, али и младим људима рећи истину.

Иначе, у поводу 73. годишњице ослобођења Мостара од фашизма у Другом свјетском рату, УАБНОР је организирао манифестацију „Дани антифашизма у Мостару“ која се одржава од 12. до 17. фебруара.

Централна манифестација обиљежавања која ће, према најавама организатора, окупити преко хиљаду гостију из БиХ и земаља бивше Југославије бит ће уприличена у суботу, 17. фебруара. Том приликом, у Народном позоришту Мостар у 10 сати бит ће одржана свечана академија, а након ње, у 12:30 сати, полагање цвијећа на Партизанско спомен гробље у Мостару.

 Дан ослобођења Мостара

На данашњи дан, 14. фебруара 1945. године око подне прве јединице 26. далматинске дивизије пробиле су се у Мостар. Нешто касније до града су се пробиле и 19. далматинска и 29. херцеговачка дивизија, а већ око 19 сати готово све њемачке и усташке снаге побјегле су из Мостара.

Око 20 сати Адолф Хитлер, врховни заповједник њемачких снага, који је у то вријеме морао лично одобрити свако повлачење, признао је пораз и издао наређење о повлачењу разбијене војске. 14. фебруара 1945. године у 20 сати град Мостар био је слободан.

Мостар је у Другом свјетском рату своју слободу скупо платио.

Град је дао 750 погинулих бораца, 1.517 жртава фашистичког, четничког и усташког терора, односно сваки осми становник града није дочекао слободу.

Град је имао свој батаљон, илегалну штампарију, дао је 14 народних хероја и седмеро објешених родољуба.

Related Posts