БиХ

Инцко у Вијећу сигурности УН: Додиков и СНСД-ов циљ и даље постизање независности РС

Off 6

Високи представник у Босни и Херцеговини Валентин Инцко казао је данас у обраћању Вијећу сигурности Уједињених нација (УН) да је БиХ у посљедњих шест мјесеци демонстрирала опредијељеност на путу ка чланству у Европској унији као и опредјељеност за постизање пуне стабилности у земљи. Критиковао сецесионистичку политику Додика и СНСД.Позвао на имплементацију реформи.

Високи представник у Босни и Херцеговини Валентин Инцко поднио је извјештај генералном секретару УН-а о статусу проведбе мира у БиХ који се односи на период од 22. октобра 2016. године до 21. априла 2017. године.

О ЕУРОПСКОМ ПУТУ БИХ

Говорећи о путу БиХ ка ЕУ подсјетио је да је у децембру Европска комисија доставила Упитник, додајући да је одговарањем на питања омогућено свим нивоима власти у БиХ да покажу опредијељеност на том путу.

Такођер, похвалио је усвајање документа названог “Преглед одбране” којег је усвојило Предсједништво БиХ што је био један од услова за активацију Акцијског плана за чланство у НАТО савезу.

Додао је да се на регионалном плану односи између БиХ и Србије и даље крећу узлазном путањом, чему су допринијели премијер Србије Александар Вучић и предсједавајући Вијећа министара БиХ Денис Звиздић.

 О РЕВИЗИЈИ ПРЕСУДЕ МКС

Ипак, као неке од проблема који су се појавили било је подношење ревизије пресуде Међународног кривичног суда за бившу Југославију у предмету “БиХ против Србије” за геноцид, што је подијелило бх. политичке лидере.

Као још један примјер у којем је било политичких несугласица Инзко је навео и неимплементацију одлуке Уставног суда БиХ који је Дан Републике Српске прогласио неуставним, а било је и приједлога за федерализацијом државе што су неки схватили као даљњу етничку подјелу земље.

Високи представник БиХ напоменуо је и да сагласност није постигнута ни када је у питању даљњи аранжман БиХ с Међународним монетарним фондом (ММФ) што би требало допринијети фискалној стабилизацији у земљи.

Нагласио је да корупција и даље остаје проблем у БиХ унутар институција укључујући и правосудне институције што, тврди Инзко, наставља слабљење владавине права.

О ДОДИКУ и СНСД-у

Иако је у посљедњих шест мјесеци смањена реторика предсједника Републике Српске Милорада Додика о сецесији тог босанскохерцеговачког ентитета, постизање независности РС-а и даље остаје политички циљ партије коју води (Савез независних социјалдемократа – СНСД) јер истиче да ће се референдум о независности ускоро и организирати.

– Чињеница да је таква реторика Додика узроковала да му Сједињене Америчке Државе уведу санкције показује да међународна заједница може имати утицај када одлучи да пошаље снажну поруку лидерима који отворено непоштују владавину права и отварању ране из прошлости – казао је Инзко.

О “ФЕДЕРАЛИАЗЦИЈИ” БИХ

Надаље, у периоду који покрива извјештај поједини хрватски политичари су интензивирали заговарање „федерализације“ Босне и Херцеговине, што по некима имплицира даљу етничку подјелу земље на три или четири „федералне јединице“ од којих би једна имала хрватску већину.

Власти у Босни и Херцеговини све више показују неспособност да дјелују чак и у властитом интересу, у ситуацијама у којима нема губитника, као што је испуњавање задатака из аранжмана који је Међународни монетарни фонд (ММФ) закључио са БиХ.

О ОПЋИМ ИЗБОРИМА

С обзиром на чињеницу да БиХ у октобру 2018. године чекају Опћи избори, Инзко је истакнуо да за сада нема консензуса међу бх. лидерима када је у питању измјена Изборног закона што потенцијално може изазвати нове политичке несугласице.

Сматра да је потребно коначно изнаћи и рјешење за питање Мостара како би грађани тог града могли изабрати локалне представнике што се није догодило од 2012. године, а за то је потребан компромис.

Узимајући у обзир сва отворена питања, позвао је политичке лидере у БиХ да заједнички нађу начина да превазиђу проблеме из прошлости те раде на значајним реформама како би се постигао економски напредак у цијелој земљи.

Високи представник у БиХ Валентин Инзко на крају је подсјетио да се 22. маја обиљежава 25 годишњица од како је БиХ примљена у чланство Уједињених нација те је честитао на овој важној годишњици и напоменуо да је од тада БиХ дала значајан допринос организацији УН-а.

Инцко ће боравити и у Вашингтону, гдје ће се састати са високорангираним званичницима Бијеле куће, Вијећа за националну сигурност САД-а и Стејт департмента, те са члановима Републиканске странке америчког предсједника Доналда Трампа у Конгресу.

Он ће саговорнике упознати о тренутном развоју политичке ситуације у БиХ, као и са политичким трендовима и перспективом за БиХ.

Related Posts

Arhiva

November 2017
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930