БиХ

БХ новинари: Хитно истражити напад на екипу РТРС-а и казнити нападача

Off 6
Управни одбор Удружења/удруге БХ новинари и Линија за помоћ новинарима осудили су напад на екипу Радиотелевизије Републике Српске (РТРС), који се десио јуче у Сарајеву, када је непозната особа вербално вријеђала возача ове медијске куће и насрнула на њихово возило у близини зграде Предсједништва БиХ, док су новинар и сниматељ били на задатку.

Како је саопштено, Управни одбор БХ новинара захтјева од полиције Кантона Сарајево хитну истрагу овог напада и предузимање казнених мјера према нападачу, те стварање услова за слободан и сигуран рад свих новинара и медијских екипа, без обзира за који медиј раде и из којег дијела БиХ долазе на новинарске задатке у Сарајево.

Слобода медија и сигурност новинара су демократске вриједности, заштићене Уставом БиХ и законским прописима – нико нема право доводити у питање те вриједносит или их кршити својим поступцима. Због тога очекујемо од МУП –а Кантона Сарајево да у најскорије вријеме јавност обавијести о конкретним мјерама које су подузели у вези са овим нападом, саопштили су из УО БХ новинара.

Недопустиво је нападати новинарске екипе и спречавати медијске дјелатнике у обављању професионалних задатака, те УО БХ новинара захтијева од надлежних правосудних и државних иституција ефикасније санкционисање појединаца који крше право на слободу медија и угрожавају сигурност новинара, као и досљедну примјену европских стандард заштите права на слободу изражавања у босанскохерцеговачкој пракси, додали су у саопштењу.

Related Posts