БиХ

БХ-Гас од данас члан Европске мреже оператора транспортног система природног гаса

Off 8
БХ-Гас данас је званично примљен у чланство Европске мреже оператора транспортног система природног гаса ЕНТСОГ, на 34. састанку Генералне скупштине у Румунији. БХ-Гас ће, засад, имати статус посматрача, зато што Босна и Херцеговина није држава чланица Европске уније.

„Чланством се отвара могућност активног учешћа у даљем раду асоцијације, заједно с другим операторима транспортних система Европске уније и окружења у смислу размјене информација, креирања и усклађивања развојних планова и промоције пројеката из области природног гаса, те што бољег позиционирања Босне и Херцеговине у гасном сектору регије“, саопћено је из БХ-Гаса.

Додатна корист огледа се и у могућности остваривања подршке и помоћи ЕНТСОГ члановима у имплементацији обавезујућих докумената који произилазе из Трећег енергетског пакета.

Примањем у чланство, наводи се у саопћењу, БХ-Гас је још једном добио потврду досадашњег успјешног рада и сарадње с том асоцијацијом.

ЕНТСОГ је успоставила Европска унија Трећим енергетским пакетом, с циљем да се омогући и побољша сарадња између оператора транспортних система природног гаса широм Европе, те развој паневропске транспортне мреже у складу с циљевима енергетске стратегије Европске уније и Енергетске заједнице држава Југоисточне Европе.

У пуноправном чланству тренутно је 45 компанија – оператора гасних транспортних система, а седам компанија има статус посматрача, укључујући БХ-Гас.

Related Posts