БиХ, Вијести

Број обољелих од посљедица морбила повећан на 113

Off 11

Једно од евентуалних рјешења проблема све мањег броја вакцинисаних особа јесте да се дјеци без картона вакцинације онемогући упис у школу, речено је на пресс конференцији Министарства здравства Кантона Сарајево, јавља репортерка БХРТ-а Аријана Мисимовић.

На конференцији је истакнуто да је епидемија морбила на подручју Кантона Сарајево проглашена 2015. године, те да никада није стављена ван снаге.

Како су рекли, Федерација Босне и Херцеговине има програм обавезних имунизација, те је редовна вакцинација једина и најбоља мјера која се може предузети.

Истакли су да ФБиХ и ресорно министарство посљедњих 10 година континуирано раде на рјешавању проблема вакцинисања.

Из Министарства су поручили да је КС увео новчане казне за родитеље који свјесно одбијају вакцинацију, али да је потребно појачати контролу, јер и даље постоји много родитеља који се одлучују не вакцинисати дјецу.

Подсјетимо, јуче је седмомјесечна беба у КС преминула од посљедица морбила, а то је први смртни случај који је забиљежен на подручју овог кантона.

Беба је била хоспитализована на Педијатријској клиници три седмице, од чега је двије седмице била на респиратору, гдје јој је пружена интензивна њега.

Дјевојчица није била вакцинисана, потврђено нам је из КЦУС-а гдје је тренутно хоспитализовано 12 пацијената на Клиници за инфективне болести, те још једно дијете на Педијатријској клиници.

Укупан број обољелих од почетка године у Кантону Сарајево је повећан, односно 113 особа.

Општине у којима је забиљежен највећи број обољелих су Општина Центар, Ново Сарајево и Нови Град. Утврђено је да је већина обољелих невакцинисано.

Related Posts