БиХ, ЕУ

EK preporučila početak pregovora sa Makedonijom i Albanijom – BiH na čekanju!

Off 12
Evropska komisija danas je preporučila da Makedonija i Albanija počnu pregovore sa Evropskom unijom o priključenju. Procijenjeno je da je napredak u ovim zemljama obećavajući, za razliku od napretka u BiH, koja je ostavljena da dokaže spremnost da reformama pokaže namjeru za priključenje. Zbog toga o našoj zemlji u Strazburu danas nije izgovorena niti jedna riječ.

„Mislim da je ovo dobar dan za region zapadnog Balkana. Dosta smo odlučni u politici proširenja i to je politka koja se ne završava. Cilj je da se izveze stabilnost, a ne da bude uvedena nestabilnost. To uvijek treba ponavljati“, rekao je na konferenciji za novinare Evropski komesar za proširenje Johanes Han.

BiH treba još mnogo toga da učini

Bosni i Hercegovini je ranije iz Evropske komisije zamjereno što nije provela presude međunarodnih sudova, jer još uvijek postoji fenomen „dvije škole pod jednim krovom, a poseban problem je zapaljiva retorika kojom se služe bh. političari.

Pozitivnim je ocijenjeno usvajanje Strategije za borbu protiv organiziranog kriminala, kao i skidanje Bosne i Hercegovine s popisa Međudržavnog tijela za borbu protiv pranja novca.

Sve to, međutim, nije bilo dovoljno da Bosna i Hercegovina krene putem Albanije i Makedonije.

Reforme i u Albaniji, kao i u Makedoniji, trebaju biti nastavljene

Ipak, napomenuto je da u Makedoniji treba ubrzati reforme, a u Albaniji borbu protiv organiziranog kriminala, korupcije. Ova zemlja treba snažnu pravosudnu reformu, te akciju koja će zaštititi manjine.

Srbiji, zemlji koja je već počela pregovore, preporučeno je da produbi angažman u dijalogu s Kosovom, unaprijedi odnose u regiji i pokaže konkretne rezultate naročito u području slobode izražavanja, jačanju neovisnog pravosuđa i borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije.

Related Posts