БиХ, Вијести

Бошку Девићу десет година затвора за злочин у Кључу

Off 6
Foto: Arhiv
Суд Босне и Херцеговине осудио је Бошка Девића на десет година затвора за злочин против човјечности на подручју Кључа 1992. године.

Он је проглашен кривим за учешће у убиству четири особе бошњачке националности у селу Горњи Камичак 11. аугуста 1992. године.

Судско вијеће је, након пресуде, Девићу изрекло мјеру забране путовања.

Девић је проглашен кривим што је у оквиру широког и систематичног напада Војске Републике Српске, припадника милиције и паравојних формација усмјереног против цивила бошњачке националности на подручју опћине Кључ, знајући за такав напад, те да његове радње чине дио тог напада, као припадник Војске Републике Српске извршио прогон цивилног бошњачког становништва због њихове националне и вјерске припадности убиствима.

Из Суда Босне и Херцеговине је саопћено да су Девић и особе иницијала К.М., А.З. и Р.О, наоружани ватреним оружјем, 11. аугуста 1992. у вечерњим сатима, у мјесту Горњи Камичак, опћина Кључ, извели из кућа четири цивила бошњачке националности и одвели их према излазу из села на главни пут, те их лишили живота наношењем тјелесних повреда и пуцањем из ватреног оружја.

Њихова тијела су нађена са видним повредама 12. аугуста 1992. године и одвезена на мјесно гробље у мјесту Доњи Камичак, гдје су сва четворица укопана.

На првостепену пресуду дозвољена је жалба Апелационом вијећу у року 15 дана, а након што странке и браниоци приме писани отправак пресуде.

Related Posts