БиХ

Спријечен упад терориста у показној вјежби на Сарајевском аеродрому

Off 6

Специјални полицијски тимови и припадници ЕУФОР-а  у оквиру вјежбе “Брзи одговор”  успјешно су спријечили  упад групе терориста у круг Сарајевског аеродрома   и неутрализирали талачку кризу. Одлична сарадња свих укључених у вјежбу.

Припадници СИПА-е те ЕУФОР-а,  ЈГП Међународни аеродром Сарајево, Сектора за сигурност и заштиту те Сектора саобраћаја и услуга у зрачном саобраћају Међународног аеродрома Сарајево,   Спасилачко ватрогасне службе, Хитне помоћи Аеродрома Сарајево, успјешно су извели показну вјежбу – спријечили су упад групе терориста у круг аеродрома с намјером извођења терористичког чина.

Министар безбједности БиХ Драган Мектић изјавио је новинарима да је циљ вјежбе био да покаже да службе за спровођење закона БиХ имају капацитете да брзо и ефикасно одговоре на сваки покушај нарушавања безбједности.

Командант Еуфора у БиХ генерал-мајор Антон Валднер рекао је да је данашња вјежба показала изванредну сарадњу агенција за спровођење закона, Оружаних снага БиХ и Еуфора.

Сценариј вјежбе предвиђао је упад терориста и талачку кризу: након неколико позива на предају, специјални полицијски тимови и припадници ЕУФОР-а упали су у зграду како би неутрализирали талачку кризу.

Према сценарију, дошло је до размјену ватре између терориста и полицијских снага, при чему је рањено неколико особа на Аеродрому.

Рањеницима су одмах медицинску помоћ пружили припадници Службе Хитне медицинске помоћи, које је хеликоптер превезао до најближе болнице.

Резултат вјежбе: један терориста је ухапшен, остали ликвидирани.

Сигурносне снаге БиХ подузеле су све што је предвиђено  за кризне ситуације,  и коордирали акцију: издавали неопходне извјештаје, организирали  засједања надлежних тимова, информирање надлежних служби и институција те издавање потребних упутстава.

“Брзи одговор 2017” је вјежба за операције подршке миру, а данас су први пут агенције за провођење закона БиХ, Оружане снаге БиХ и ЕУФОР заједно вјежбали у оквиру реалистичног сценарија, с циљем провјере њихових планова за кризне ситуације.

 

Related Posts

Arhiva

December 2017
M T W T F S S
« Nov    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031