БиХ

Адмир Чавка: Изборни закон крши обавезу заступљености по Попису из 1991. године

Off 14

Посланик у Народној скупштини Републике Српске, Адмир Чавка, најавио је да ће покренути конкретне кораке ка измјенама Изборног закона БиХ због кршења права на пропорционалну заступљеност по резултатима из 1991. године, што је утврђено ентитетским уставима.

„Устав ентитета Република Српска у члану 97. прописује да ће у јавним институцијама бити осигурана заступљеност етничких заједница пропорционална резултатима Пописа из 1991. године. Исто ће важити до потпуне проведбе Анекса 7 – Споразума о повратку. Ово се односи и на локалну самоуправу, односно на тијела бирана од стране скупштина општина. Међутим, Изборни закон БиХ прописује да је попис који се узима у обзир ‘посљедњи одржани’, а не онај из 1991. године“, казао је посланик Чавка.

Чавка сматра да посљедице овакве примјене већ видимо у промјени обавеза везаних за етничку структуру чланова и чланица општинских изборних комисија, али и кроз друге одредбе. Према његовим ријечима, из Федерације се шути, јер тамо појединцима одговара да заштите интересе на локалном нивоу, али ово директно штети и угрожава бројно мањинско становништво, без обзира о којем је народу ријеч.

„Изборни закон на овај начин директно крши Анекс 7, обесхрабрује политичко учешће Бошњака, Хрвата и Срба повратника тамо гдје су они у мањини. Истовремено, ово представља опасну праксу, будући да поједини закони на државном нивоу попут оног о државној служби такођер прописују ‘посљедњи попис’ као мјеру, док они о полицијској структури прописују ‘попис из 1991’. На ентитетском нивоу, власти РС-а су већ напустиле праксу навођења овог услова у законима, рекао је Чавка.

Он сматра да се мора кренути у испитивање уставности свих прописа који наизглед неутралним одредбама угрожавају права конститутивних народа у заједницама гдје су мањина.

“Позивам све пробосанске политичке снаге да се очитују по овом питању и да заједно кренемо у борбу против овог скривеног и трајног институционалног дјеловања на легализацији етничког чишћења“, закључио је Чавка.

Related Posts

Arhiva

December 2017
M T W T F S S
« Nov    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031