Вијести

Сарајево: Војник Фанкон враћа се кући 100 година од краја „Великог рата“

Off 20
У Катедрали Срца Исусова у Сарајеву одржана је комеморација за италијанског војника из Првог свјетског рата Ћирила Фанкона (Cirillo Fancon), чија је судбина била да страда у Босни, али и буде једини војник из тог периода који ће се вратити у своју земљу 100 година од завршетка „Великог рата“.

Фанконеа су аустроугарске трупе заробиле у сјеверној Италији 1916. године, након чега је доведен у централну Босну, гдје је преминуо 1917. године.

Његов гроб пронашао је страствени хисторичар, проф. Далибор Балиан, предавач на Факултету Шумарства Универзитета у Сарајеву. О томе су обавијештене италијанске власти које су припремиле повратак посмртних остатака војника Фанконеа у Италију, након одавања војних почасти у Сарајеву.

Церемонији коју је водио Апостолски Нунциј, Монсињор Луиђи Пецуто (Luigi Pezzuto), присуствовали су Амбасадор Италије, Никола Минаси (Nicila), Војни Аташе Паоло Сфара, делегација ЕУФОР-а и представници италијанске заједнице.

“Алпино” (припадник планинске пјешадије) Фанкон ће бити једини војник Првог свјетског рата који ће се вратити кући 100 година након његовог завршетка, полазећи са мјеста гдје је све и почело.

Необично је што је поналазак његовог гроба довео до открића још једног надгробног споменика, једног другог Италијана који је заборављен у близини Фанконеовог гроба. Ради се о гробу Лоренца Перода (Lorenzo Perrod).

Он је био трећи Генерални Конзул Италије у Сарајеву, који је 1878. године, враћајући се у град, замјењен за аустријског шпијуна и убијен. Први Генерални Конзулат Италије је био отворен већ 1863. године, тек двије године након италијанског уједињења.

Ово је значајна потврда велике пажње коју је Италија придавала Босни и Херцеговини још прије два стољећа.

Related Posts