Вијести

Данас је Свјетски дан вида

Off 27
Данас се обиљежава Свјетски дан вида, чији је циљ подизање свијести о важности очувања доброг вида, превенцији и правовременој корекцији евентуалних проблема са видом.

Према подацима Свјетске здравствене организације, 80 одсто свих оштећења вида могуће је спријечити или излијечити, а стратегије превенције оштећења вида и сљепоће међу најјефтинијим су улагањима у здравственој заштити.

Ово је пета година примјене акцијског плана Свјетске здравствене организације који се односи на превенцију сљепоће и оштећења вида под називом „Брига о очима свугдје“ (Eye Care Everywhere).

Свјетска здравствена организација тежи ка рјешењима како би омогућила да сви свуда у свијету имају приступ заштити здравља очију.

Један од начина раног откривања поремећаја вида код дјеце је скрининг за рано откривање поремећаја вида.

Свјетски дан вида обиљежен у ЗДК: Скринингом до раног откривања и спријечавања оштећења вида

Служба за школску хигијену Института за здравље и сигурност хране Зеница проводи скрининг вида код свих ученика првог разреда у свим основним школама у свих 12 општина на подручју ЗДК сваке године.

Током претходне године прегледано је 3.347 ученика првих разреда у 61 централној и 125 подручних основних школа, а од тог броја, код 227 (6,8 посто) ученика утврђен је проблем са видом, те су упућени на даљу дијагностичку обраду.

Ове године, Служба спроводи бесплатни добровољни преглед вида за ученике и наставно и друго особље у свим средњим школама у ЗДК. Прегледи се проводе у просторијама средњих школа у трајању од два сата у договору са особљем школе.

Циљ оваквог начина спровођења прегледа вида је указати на значај превенције болести органа за вид уз подјелу здравствено-одгојних плаката.

Проблеми са видом могу се појавити било кад, без обзира на године и социјални статус, а више од половине људи на свијету има неко оштећење вида.

Слабовидност (амблиопија) је смањена видна оштрина у једном или оба ока која настаје током процеса раног развоја вида. Стога, лијечење слабовидности може бити успјешно једино ако се започне у раном периоду живота дјетета.

Због неподузимања мјера лијечења слабовидности могу се појавити психолошке сметње, ограничава се избор занимања, мијења се понашање и успјех у школи, долази до губитка пажње или мање заинтересованости за одређене задатке, те на тај начин ограничава дијете у постизању очекиваног успјеха.

Једну од ранијих кампања Института за здравље и сигурност хране Зеница подржали су фудбалски репрезентативци Босне и Херцеговине Един Џеко, Миралем Пјанић и Асмир Беговић. Они су се појавили у споту чији је продуцент ИНЗ, а који малишанима указује да „гдје други виде слабост, они виде храброст“, у ношењу наочала и контроли и заштити свог вида.

Свјетски дан вида обиљежава се другог четвртка у октобру, сваке године.

Related Posts