Вијести

БиХ од Њемачке добила 190.000 евра за регистрацију оружја

Off 38
Њемачка је донирала 190.000 евра за означавање и регистрацију оружја у Босни и Херцеговини.

Уговором о додјели средстава, који су потписали отправник послова Амбасаде Њемачке у Босни и Херцеговини Кристијан Седат (Christian Sedat) и пројект менаџер организације “The Halo Trust“ у БиХ Александер Мајер (Alexander Maier), биће омогућено финансирање два тима за маркирање, у наредних 6 мјесеци.

Они ће одлазити на војне локације и вршити обиљежавање малог и лаког оружја, а тиме ће бити обиљежено између 10 и 11 хиљада комада оружја.

Такође, биће реализована набавка још једне машине, како би се у будућности могао оформити још један тим за обиљежавање.

Према ријечима Седета, ово је друга фаза пројекта која подразумијева означавање оружја, за шта је Њемачка 2017. године обезбиједила 150.000 евра.

Седет је рекао да се овим доприноси управљању и означавању оружја у складиштима, што ће знатно да допринесе бољој бази података у складиштима Оружаних снага БиХ.

С обзиром да податак о броју необиљеженог оружја у БиХ није познат, овај пројекат је, према Седетовим ријечима, реализован с циљем уношења више транспарентности у ову област.

Према ријечима Мајера, 2017. година је била испитна фаза, те ништа од оружја није званично регистровано и због тога је немогуће извршити објаву.

Цијели овај процес прати ЕУФОР, а пројекат завршава 2019. године, саопштено је из Амбасаде Њемачке у БиХ.

Related Posts